Kdy a jak naučit dítě na nočník?

Kdy a jak naučit dítě na nočník?

Každá maminka toužebně vyhlíží okamžik, kdy dítko odloží pleny a naučí se chodit na nočník. Hned je totiž o starost, ale i finanční výdaj méně. Jak dítěti pomoci tento milník překročit?

Kdy se na to vrhnout?

Jednoduchá otázka, ale univerzální odpověď na ni nečekejte. Jako se každé dítě jinak vyvíjí, je těžké stanovit obecně věk, kdy je vhodné začít s učením na nočník. Kolem jednoho roku života si děti začínají uvědomovat své vylučování. Některé brzy potom zvládnou být bez plen, jiné v nich jsou ještě další dva roky. Ani jedna varianta není špatná, podle odborníků je optimální doba mezi druhým a třetím rokem. Důležité je nesrovnávat, byť se vám kamarádky chlubí s každým úspěchem v podobě zásahu do nočníku.

 

Hlavně s chladnou hlavou

Než se pustíte do samotného učení vašeho potomka, myslete na to, že v tomto případě rozhodně ničemu nepomůže křik, nátlak, výčitky či výhrůžky nebo dokonce fyzické trestání. Učení by mělo probíhat formou hry. Když dítě nechce, zaujalo ho třeba něco jiného, nenuťte ho. Důležité je, aby si k nočníku nevybudovalo odpor.

Spíše než věk, řešte připravenost dítěte

Říkáte si: tak co, už to mám zkusit, nebo ještě ne? Poznat, jestli je vhodný čas můžete z celkového chování dítěte. Rozumí vám, pokud po něm něco chcete? Chce být už samostatné? Umí říkat jednoduchá slova? Vadí mu, pokud má mokro v plínce? Projevuje zájem o nočník, nebo záchod, nebo vás třeba napodobuje, když vás vidí na toaletě? Pak nic nebrání tomu to zkusit. Jestliže se ani přesto nezadaří, nevadí. Odložte nácvik třeba o pár týdnů a pak to zkuste znovu.

 

A jak na to?

  • Vše si naplánujte a udělejte si čas, počítejte s tím, že budete muset dítě více pozorovat.
  • Ideální je, pokud je teplo a dítě může běhat venku bez plenky.
  • V domácích podmínkách můžete dát rovnou jen bavlněné kalhotky, nebo existují takzvané tréninkové kalhoty. Akorát děti mají někdy problém rozeznat rozdíl mezi plenkou a tréninkovými kalhotkami, protože jsou silnější.
  • Nočník kupujte spolu s dítětem. Bude ho brát za vlastní.
  • Vypozorujte na dítěti signály, že se mu „něco“ chce. Dítě dávejte na nočník hned po probuzení, po jídle, po pití, před i po denním spánku. A i tehdy, pokud uběhl interval zhruba dvou hodin. Nutkání na velkou lze u dítěte vypozorovat. Může přestat s hrou, nebo odejít někam do ústraní.
  • Dítě nezapomínejte chválit. Zpočátku i za to, že na nočníku vydrží třeba jen sedět.
  • Vytrvejte. Systém, kterým se dítě snažíte naučit na nočník budete muset dodržovat i několik měsíců, než si dítě vše plně osvojí. Nikam nechvátejte. Jednou se to totiž naučí každé dítě.

A co bezplenkovka?

S pozorováním dítěte a jeho potřeb je možné začít ale i mnohem dřív (od narození) a zkusit takzvanou bezplenkovou metodu. To neznamená, že dítě nenosí žádné plínky, ale spíše se používají látkové pleny, které dítěti umožní pocítit vlhko. Základní princip této metody spočívá v tom, že maminka již odmalička u miminka vypozoruje signály předcházející vylučování. Dítě pak stočí do klubíčka, a to se vyprázdní do určené nádoby. Má to své velké výhody, spočívající v ekologické, ale i ekonomické úspoře plenek a ubrousků. Navíc miminko netrpí na opruzeniny a jsou méně časté bolesti bříška.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1