Jak na podzimní „depku“

Jak na podzimní „depku“

Podzim je pro mnohé obdobím klidu a rozjímání. Podzim je ale také čas, kdy se krátí dny, je málo slunečního svitu, venku je chladné a deštivé počasí a na nás padá podzimní splín. Podzimní depresivní náladu je ale nutné odlišit od depresivní poruchy, která již vyžaduje odbornou léčbu. S podzimním splínem si naštěstí můžeme pomoci my sami. Tipy, jak s podzimní „depkou“ zatočit, vám přinášíme.

Podzimní splín trápí častěji ženy

Proč máme depresivní náladu právě na podzim? Odpověď je jednoduchá. Dny jsou kratší, venku je chladno a deštivo, cítíme nedostatek energie, k tomu se může přidávat předvánoční stres a zvýšené pracovní nároky. Podzimní deprese ale velmi úzce souvisí také s množstvím slunečního svitu, jehož nedostatek se může negativně podepisovat právě na našem emočním ladění. Na změny světelných podmínek jsou citlivější ženy, a proto se u nich podzimní splín objevuje až dvakrát častěji než u mužů. Podzimní depresivní nálada, nebo také podzimní splín, ale naštěstí nemívá dlouhodobý charakter.

Depresivní nálada versus depresivní porucha

Jak odlišit depresivní náladu od depresivní poruchy? Depresivní porucha je psychiatrické onemocnění, které má dlouhodobý charakter a brání nám vykonávat běžné denní činnosti včetně pracovních aktivit. Může být navíc doprovázena celkovou únavou, nespavostí, bolestí hlavy, žaludku, nervozitou, podrážděností, nesoustředěností, plačtivostí či sebevražednými myšlenkami. Depresivní porucha je závažné onemocnění, a proto bychom s návštěvou psychiatra neměli otálet. Depresivní porucha bývá úspěšně léčena antidepresivy a psychoterapií.

Zatočte s podzimním splínem

Depresivní náladu, která se občas nevyhne nikomu, můžeme naštěstí ovlivnit. Lékaři doporučují zajistit si během dne dostatečné a příjemné osvětlení. Budeme-li se většinu dne pohybovat v pološeru, na náladě nám to nepřidá. Doporučováno je využití tzv. fototerapie, léčby světlem. Pro fototerapii je vhodné opatřit si lampu pro denní světlo o intenzitě cca 10 tisíc luxů. Její účinnost je prý prokázána již po několikadenní 30 minutové expozici.

Dodržujte zdravý životní styl

Zdravý životní styl se odrazí nejen na vaší psychice, ale také na zdraví. Ne nadarmo se říká, že duše a tělo jsou spojené nádoby. Dopřejte tělu denně alespoň 30 minut aktivního pohybu. Nemusíte běhat maraton, ale postačí procházka. Důležitý je také dostatek správných vitamínů a živin, které nám pomohou cítit se dobře. Základem je vitamín C, který je známý také svými antidepresivními účinky. Za mírné depresivní projevy může být zodpovědný také nedostatek hořčíku v organismu. Nutné je vyhnout se sladkostem, alkoholu a kouření. I když mohou způsobit krátkodobou úlevu, z dlouhodobého hlediska určitě neprospějí. Sáhnout lze také po doplňcích stravy s obsahem přírodních extraktů na podporu energie a snížení pocitů únavy a vyčerpání.

Spánek, lék na všechno

Podzimní depresi ovlivňuje také délka a kvalita spánku. Spěte vždy dostatečně dlouhou dobu, aby tělo mělo čas na potřebnou regeneraci. Dodržujte pravidla spánkové hygieny a nenechte na sebe před spaním působit tolik oblíbené „modré světlo“, které blokuje melatonin, spánkový hormon. Čím déle se budete dívat do mobilu, tím delší dobu vám bude trvat, než usnete. Raději, než po mobilu sáhněte po knížce, která vám určitě podzimní náladu zvedne.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1