Krása pod lupou: Jak určit typ pleti?

Krása pod lupou: Jak určit typ pleti?

Určit doma svůj typ pleti bohužel není tak jednoduché. Laik zkrátka vidí suchou pleť, zatímco zkušený odborník odlišuje pleť dehydratovanou, citlivou nebo dokonce mastnou tak, až vypadá suše. Pojďme se ale podívat, co pro svou pleť přece jen můžeme udělat i sami doma.

Chce to oko profíka

Spolehlivě určí typ pleti zkušená kosmetička nebo dermatolog. Je to krok, který možná bude stát nějaké finance, ale je to skutečně základ všeho. Od správného určení typu pleti se odvíjí celá následná péče. Dost možná teď používáte kosmetiku, která vaší pleti vůbec neprospívá. Na co ještě pamatovat?

Typ pleti se během života mění

Ovlivňuje ho totiž mnoho faktorů. Prostředí, kde žijeme – zda ve smogem zamořeném městě, nebo poblíž přírody. Zda trpíme dlouhodobě stresem, nebo jsme v psychické pohodě. Na pleti se projeví i naše strava a samozřejmě dědičnost. Jisté je to, že typ pleti mění i věk. Takže není dobré používat celý život stejný produkt.

Může být mastná pleť suchá?

Zdá se to jako nemožné, ale je to tak. I mastná pleť může trpět dehydratací (nedostatkem vody). Tvoří se na ní šupinky a na první pohled skutečně vypadá vysušeně. Velkým omylem je ošetřit ji mastnými produkty, nebo oleji. Taková pokožka potřebuje hydrataci, ne přidat na mastnotě. Protože ve vlastní koupelně tyto na oko nepatrné rozdíly těžko odhalíme, skutečně se vyplatí vyslechnout rady odborníka.

Trápí vás problematická pleť?

Pokud už je puberta dávno pryč a vy přesto trpíte na akné a pupínky, pravděpodobně je problém uvnitř. Nejčastěji v hormonálním systému. Řešení akné v dospělosti tedy spočívá jednak v úpravě jídelníčku, změně životosprávy a možná i ve změně životního stylu. Hormony ovlivňují celé naše bytí, celé fungování organismu. Nerovnováha v konkrétní oblasti tedy souvisí i se vším ostatním. I s psychikou. Problematická pleť má možná zdlouhavou léčbu, ale buďte si jisti, že nakonec úspěšnou.

Jak je to v zimě?

Zima, zejména pokud skutečně mrzne, je vůbec specifické období. Nepříznivě ovlivňuje každý typ pleti. Mráz vytahuje z pokožky vodu, a tím ji vysušuje. Ještě více trpí pokožka na rukou, protože ty během dne myjeme mýdlem a máčíme ve vodě. A na krém na ruce často zapomínáme. Všimněte si však, že v zimě je suchá kůže na celém těle. Opět se zaměřte hlavně na výživnou a hydratační kosmetiku. Při pobytu venku naopak pomůže ta mastnější, která vytvoří neviditelný film, který brání povětrnostním podmínkám vniknout dovnitř.

Vyzkoušejte domácí pokus, jak určit typ pleti

Doporučujeme ho ale brát s rezervou. Spočívá v tom, že svou pleť kompletně odlíčíte, vyčistíte a opláchnete vodou. Žádné další produkty nenanášejte a počkejte 45 minut. Jak pleť vypadá po této době? Ta, která se pne, až je to nepříjemné, a na první pohled je matná, odpovídá suchému typu pleti. Normální typ se může místy lesknout, ostatně je to přirozená součást každé pokožky. Mastná pokožka se ale bude lesknout úplně celá a poměrně hodně. Test je to velice jednoduchý, ale žádné další detaily nám o typu pleti nepoví.

Přijměte svou pleť takovou, jaká je

Typ pleti nezměníte. Ale každý má to své – nevýhody i výhody. Mastnou pleť možná mohou kazit rozšířené póry a pupínky, zato má mnohem menší sklon k vráskám. Suchá pleť na ně trpí více, jinak bývá bez chybičky. Vždycky tak nějak chceme to, co nemůžeme mít, a to, co máme, se nám nezdá. Problémy s pletí ale opravdu souvisí i s psychikou, jak už jsme psali. A přijetí svého vzhledu a upřímná spokojenost s tím, jací jsme, dokáže udělat skutečné divy na kráse!

Dalšími tipy se můžete inspirovat zde:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1