Proč mít doma pokojovky?

Proč mít doma pokojovky?

Pokojovky nejsou retro! Naopak, zažívají obrovskou renesanci. Svou vzpomínku na tchynin jazyk na školní chodbě s plastovou konvičkou vedle pro teď vymažte z hlavy. Pokojové rostliny skvěle kopírují módní trendy, čistí doma vzduch a jsou i příležitostí k seznámení!

Pokojovky jako přírodní čistička vzduchu

Všimli jste si, že v lese je o poznání lepší, čerstvější vzduch? To proto, že je v něm plno rostlin a stromů, které vytvářejí kyslík. Dokážou to i pokojové rostliny a v nemalé míře! Vědci dokonce doporučují umístit do každé místnosti v bytě alespoň jednu pokojovku pro dosažení lepšího ovzduší v celém obydlí. Kromě toho pokojové květiny pohlcují škodliviny, a čistí tak vzduch. Nebojte, všechny druhy nejsou náročné, a není nic snazšího, než s jejich pěstováním začít.

Orchideje se odmění záplavou květů

Dáváte-li přednost barvám, orchideje jsou pro vás to pravé. Kvetou několikrát ročně a nejdostupnější druh Phalaenopsis seženete i v supermarketu. Orchidejím nesvědčí přehnaná péče, ani moc častá zálivka. Základem je vybrat jim vhodné stanoviště, pak už toho moc nepotřebují. Dokonce jim vyhovuje zálivka jednou týdně v podobě ponoření do kbelíku s vodou. Nejlépe se jim daří na okenním parapetu. Orchideje koupíte ve stovkách barev i typech květů, pro které jsou i překrásným a trvalým dárkem!

Módní hit monstera

Potisk s tvarem listů monstery jste určitě viděli i na oblečení, závěsech a dalších interiérových doplňcích. Tahle pokojovka je teď pomyslnou královnou – působí opravdu jako z džungle a díky tomu, že dorůstá do větších rozměrů, se výborně hodí k vytvoření tzv. zelených stěn. Snese i polostín a miluje různé chodby a prostory na schodišti. Ideální místa, kde si vytvořit svůj domácí prales!

Léčivky do interiéru

Začněme tou nejznámější: Aloe vera. Tučnolistá rostlina, která je opravdu nenáročná, zato velice dekorativní. Aloe má více druhů, vybírat můžete mezi několika odstíny zelené, nebo zvolit efektní typ s bílým panašováním na listech. Vyplatí se mít více sazenic – celý list totiž můžete odlomit a dužinu použít při hojení ran, nebo do pleťové masky. Na dýchací cesty je výborný rýmovník. Roste skoro sám, jednoduše se množí odnožemi. Listy rýmovníku krásně voní a díky svému aroma pozitivně působí na dýchací cesty. Ještě exotičtější je angínovník. Jeho listy se žvýkají, což pomáhá dezinfikovat ústa. Dospělé rostliny dokonce mohou přezimovat venku, v našich končinách je ale spolehlivější pěstovat ho jako pokojovku.

Kde sehnat pokojovky? Na sociálních sítích!

Obliba pokojových rostlin strmě roste u mladé generace, která za účelem výměny sazenic zakládá skupiny a diskusní fóra na Facebooku. Pravděpodobně tam najdete někoho, kdo bydlí pár ulic od vás, a potřebuje se zbavit přebytků. Oplátkou mu můžete nabídnout své výpěstky a nakonec společně vyrazíte třeba na výstavu pokojovek. Výhodou je, že vás to nic nestojí a díky spoustě nových známých seženete i vzácnější druhy rostlin. Kromě toho se vám vždycky dostane cenných rad, co se pěstování pokojových rostlin týče.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1