Jak uchovat pečivo čerstvé?

Jak uchovat pečivo čerstvé?

Mnoho z nás si rádo pochutná na křupavém a čerstvém pečivu, ke kterému stačí třeba jen trocha másla a špetka soli. Jenže jak pečivo skladovat, aby si tyto vlastnosti udrželo co nejdéle?

Dříve se chléb pekl jednou za týden...

... a vydržel chutný po celou dobu, než se stihl napéct další. Čím to, že dnes již pomalu druhý den není k jídlu? Pokud pečivo po příchodu z obchodu jen vyndáte na mísu, během několika hodin se v něm začnou odehrávat určité změny. Na vzduchu pečivo totiž rychle vysychá a škrob v něm obsažený mění svou strukturu. Druhý den tak budete mít místo chleba či rohlíků podešev.

Na igeliťáky raději zapomeňte

Jestliže pečivo necháte v plastovém sáčku, v němž jste ho koupili, brzy ztratí svou křupavost a začne „gumovatět“. Protože nemůže docházet k proudění vzduchu a pečivo stále produkuje určitou vlhkost, po pár hodinách zde může navíc docházet k tvorbě plísní. A zdaleka se nejedná o plíseň ušlechtilou, spíše zdraví neprospěšnou. V (uzavřeném) sáčku také nikdy nenechávejte teplé pečivo (zvolte raději papírový pytlík). Slané, celozrnné, sladké či bezlepkové pečivo nepatří do ledničky, kde do sebe nasákne ještě více vlhkosti a tvorba plísní se jen urychlí.

Chléb si nechte nakonec

Až příště půjdete nakupovat pečivo, neházejte ho jen bezmyšlenkovitě do košíku, ale naplánujte si, co kdy budete jíst. Každý druh pečiva totiž stárne trochu jinak. Nejprve se proto pusťte do bílého pečiva, jako jsou například rohlíky, bagety či různé druhy slaného pečiva. Ani bezlepkové pečivo na tom není s trvanlivostí zrovna nejlépe. Má sice trochu jinou a hutnější konzistenci než pečivo s lepkem, ale po pár dnech se začne drobit. Pokud však obsahuje psyllium, pak naopak jakoby „zmokří“ a plesniví. Nejdéle nám vydrží pečivo celozrnné nebo z žitné mouky.

Pěkně v peřince

A jak tedy nejlépe pečivo uchovávat? Udělejte to přesně jako naše babičky. Zabalte ho do plátýnka, uložte na nějaké tmavé a chladnější místo. Skvěle poslouží i plátěné pytlíky, které si s trochou zručnosti ušijete i sama doma. Tak zaručíte, že pečivo bude stále dýchat, ale neoschne. Pokud nemáte doma spíž, pořiďte si chlebník. Dnes se vyrábí z mnoha různých materiálů. Ty nejlepší jsou zřejmě ty dřevěné či smaltované. Důležité je, aby měli větrací otvory. A rozhodně je nezapomínejte pravidelně čistit, ideálně octovou vodou. To proto, aby se v chlebníku nedržela plíseň a nebo si na drobečcích nechtěli pochutnávat třeba moly.

A co mrazák?

Někteří lidé nedají dopustit na uchovávání pečiva v mrazáku. Pak ho stačí vyndat a je jako čerstvé. Avšak pozor. I zde je potřeba si pohlídat několik věcí, jinak bude pečivo spíše než ke konzumaci určené do koše. Nikdy nesmíme zamrazovat pečivo teplé, nebo vlažné, protože po rozmražení dojde k velmi rychlému nárůstu plísně. Rovněž nezamrazujeme kousky, které máme doma již několik dní, ale čerstvé. Zamrazovat je potřeba v sáčcích na to určených a ideální je, oddělit si jednotlivé porce. Po rozmražení totiž pečivo zůstane poživatelné jen chvíli a pak ztvrdne. Chléb a slané pečivo vám vydrží v mrazáku zhruba 6 měsíců. Sladké pečivo jen 3 měsíce.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1