Zdraví pod lupou: Změny na kůži - riziko rakoviny kůže

Zdraví pod lupou: Změny na kůži - riziko rakoviny kůže

Léto je v plném proudu, ale věděli jste, že i na jaře a na podzim má slunce takovou sílu, že nás dokáže spálit? Myslet na prevenci onemocnění kůže bychom proto měli nejen ve chvíli, kdy jsme na pláži u moře.

Sluníčko je lékař i nepřítel

Kam nechodí slunce, tam musí doktor! Stará pravda, protože sluníčko jednak zlepšuje náladu a navíc díky němu získáváme důležitý vitamín D. Na druhou stranu s sebou opalování přináší i rizika, při nichž trpí naše pokožka. Rychleji stárne a tvoří se na ní vrásky a nepěkné fleky. Víc než estetické hledisko by nás ale mělo zajímat riziko, kterým je rakovina kůže a melanom. Pozor, solárium v tomto případě neškodí o nic méně! Až 80 % kožních onemocnění a nádorů zapříčiňuje právě karcinogenní záření.

Rakovina kůže se týká i mladých lidí

Mnoho forem rakoviny se projeví spíše až v pozdějším věku, ale rakovina kůže je hrozbou i mladších ročníků. Dokonce platí, že jde o nejrozšířenější a nejzákeřnější typ nádorového bujení. Právě opalování v soláriu i na slunci, kterým se snažíme dosáhnout bronzové pokožky, je fenoménem doby. Ano, opalovaly se i naše prababičky a jistě neměly možnost opalovacích krémů. Jenže dříve byla mnohem menší ozonová díra, než dnes. Ozonová vrstva zabraňuje tomu, aby k nám pronikalo karcinogenní UVA a UVB záření. Tato vrstva je ale stále slabší…

Co by nás mělo varovat?

Jakékoli změny na kůži, které u vás nejsou běžné. Fleky na kůži, pihy, které změnily barvu a tvar, a také mateřská znaménka, která krvácejí. Pro včasné odhalení je důležité preventivně navštěvovat kožního lékaře, který zdarma pokožku prohlédne. Varovným signálem mohou být i šupinky, vystouplá místa, nebo lokální otok. Onemocnění kůže přecházejte i tím, že se nebudete opalovat příliš dlouho na přímém slunci a budete používat kvalitní opalovací krémy s ochranou UVA a UVB.

Prevencí je omezení pobytu na slunci i kosmetika

Ale ani nejdražší opalovací kosmetika nás nespasí. Zásadní je nepobývat na slunci dlouho a během poledne na něj nechodit vůbec. Mnohem mírněji září slunce ráno nebo po 17. hodině odpolední. Ochranný faktor opalovacího krému určuje, jak dlouho můžeme na slunci být, aniž bychom se spálili. Důležitá je kombinace ochrany jak před UVA, tak před UVB zářením. A samozřejmě je třeba vrstvu na pokožce pravidelně obnovovat, protože časem se působení krému snižuje.

Stárnutí kůže však nemusí nic znamenat

Změny na kůži mohou být také zcela přirozené. U každého z nás nadejde období, kdy se objeví vrásky, pigmentace a třeba i stařecké skvrny. V těchto případech nám sice žádné zdravotní riziko nehrozí, přesto nehezké změny na kůži nikoho nepotěší. Jsou zapříčiněny ztrátou kolagenu. Ten je velmi důležitý pro pružnost a odolnost kůže, avšak čím jsme starší, tím ho naše tělo tvoří méně, přestože spotřeba má stoupající charakter. Je proto vhodné kolagen doplňovat (a poděkuje nám nejenom pleť, ale i klouby a chrupavky). Vybírejte doplňky stravy, které jsou bohaté zejména na kolagen II. typu.

A věděli jste, že významný vliv na naši pokožku mají i Omega 3 mastné kyseliny? Účinné složky DHA a EPA kyselin obsažené v rybím tuku pomáhají s udržením celistvosti kůže. Koneckonců jsme o tom psali i v našem předchozím článku Omega 3: Nečekané překvapení pro vaši pleť.

Kromě doplňování kolagenu a Omega 3 je důležité pokožku správně vyživovat a regenerovat krémy. Ostatně, mohl by se z toho stát i váš malý voňavý a zkrášlující rituál, co říkáte?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1