Zdraví pod lupou: Zadržování vody v těle

Zdraví pod lupou: Zadržování vody v těle

Máte pocit těžkých nohou, a prstýnky jako by se najednou nějak zmenšily? Zadržování vody v těle se nemusí na první pohled projevit rozsáhlými otoky, přesto se vyplatí naslouchat signálům svého těla.

Výkyvy jsou přirozené

Zadržování vody v těle ovlivňuje do určité míry mnoho faktorů – menstruační cyklus žen, teplé počasí, konzumace soli a dalších potravin, které k zadržování vody přispívají, ale také nedostatek pohybu. Ačkoli si organismus s vodou hospodaří sám, můžeme se poměrně lehce zasadit o to, aby se voda v těle nehromadila.

Vážná onemocnění

Otoky mohou poukazovat na chronická onemocnění, typicky spojená s lymfatickým systémem a hladinou hormonů v těle. Dále jsou to choroby srdečně-cévní soustavy či štítné žlázy. Protože se jedná o závažné stavy, není radno otoky a zadržování vody v těle podceňovat.

Na vodu s vodou

Pokud máte obavy, že čím víc pijete, tím víc se voda v těle hromadí, tak vězte, že je to přesně naopak. Právě nedostatečný pitný režim způsobuje to, že si organismus snaží udržet zásobu, aby mělo dostatek vody pro případný stav nouze. K pití se doporučuje čistá voda bez bublinek a bylinkové čaje. Jaké to mohou být?

Síla bylinek

Přírodní prostředky působí močopudně a podporují činnost ledvin a močových cest. Při snaze o odstranění vody z těla se vyplatí vsadit na směsi bylinek, které jsou namíchány zkušenými odborníky a jejich účinky se vzájemně doplňují. Často se v nich objevuje kopřiva, pampeliška, petržel, přeslička nebo řebříček. Všechny je určitě bezpečně poznáte, a tak se je můžete vydat nasbírat do přírody také sami. Připravený čaj se popíjí po šálcích v průběhu dne, vždy je ale nutné do pitného režimu zařadit i jiné nápoje.

Na lymfatický systém masážemi i jógou

Lymfatické cévy protkávají celé tělo, ale pokud nás začnou trápit, je to nejčastěji v oblasti dolních končetin. Se zadrženou vodou dokáže zatočit lymfatická masáž a lymfo drenáž. Obě je však dobré ponechat v rukou odborníků. Sami si můžeme pomoci pravidelným cvičením jógy, která zná pozice, při kterých dochází k tlaku na mízní uzliny a tím pomůžeme k rozpohybování lymfy a celkové tělesné harmonii.

Podpořte ledviny a slezinu dle tradiční čínské medicíny

Ta nahlíží na tyto dva orgány jako na jeden a věří, že zejména v období změn jsou náchylné k oslabení. Ublížit jim můžeme nejen nevhodnou stravou a stresem, ale také špatnými emocemi. Ledviny jsou totiž párový orgán související se vztahy. A to nejen s partnerskými a přátelskými, ale i se vztahem, který máme sami k sobě. Je v téhle oblasti u vás všechno v pořádku? Ledvinám a slezině prospívají lehké, dušené a vařené pokrmy z masa a zeleniny. Výborně se hodí obilné kaše, pohanka a jáhly. I východní medicína doporučuje při zadržování vody v těle pohyb, který rozproudí a prohřeje krev.

Další tipy si můžete přečíst v článku Pryč s nežádoucími vodními zásobami v těle.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1