Zdraví pod lupou: Záda jako paragraf

Zdraví pod lupou: Záda jako paragraf

Přes 150 000 Čechů ročně marodí se zády. A nejde o stařečky v důchodu – problémy se zády se začínají objevovat už kolem třicítky. Je to tím, že neumíme správně chodit, ani sedět? A přispěla k tomu doba počítačová?

Problémy se zády často způsobují ochablé svaly

Často si za to můžeme sami. Jakýkoli sval funguje správně jen tehdy, když mu dopřejeme protažení, výživu i relaxaci. Skupina svalů kolem páteře ale v tomto ohledu bývá „otloukánkem“. Jsme zvyklí posilovat bicepsy, formovat svaly na břiše, ale svaly na zádech obvykle zůstanou bez povšimnutí. Přitom je jejich funkcí udržovat páteř ve správné poloze. Nejen, že lidé málo dělají cviky na záda, ale ani hlavní součást pohybového aparátu nenechávají odpočinout. Sezení u počítače (a bez něho se dnes obejde už málokterá profese), nebo jednostranná zátěž při fyzicky náročném zaměstnání bývají hlavním důvodem problémů se zády.

Vše souvisí se vším – bolavá záda ovlivní dýchání i pohyb

Dekompenzované svaly kolem páteře fungují špatně. Co hůř, tyto chyby přenášejí na celý pohybový aparát. Kvůli špatně postavené páteři se nám hůř dýchá, může nás bolet břicho, nepřirozeně zatěžujeme další části těla, nebo se nám rozvine skolióza. Do budoucna si tak můžeme zadělat na nepěkné potíže v podobě náchylnosti k úrazům.

Když se přirozené zakřivení páteře změní

Pokud je vše, jak má být, lidská páteř má přirozené lehké zakřivení páteře do tvaru písmene „S“. Často se ale stane, že po pár letech zátěže pohybového aparátu se tvar zakřivení změní. Pokud se tvar písmene S více zvýrazní, nebo se páteř vyklene spíš do tvaru „C“, hovoříme o skolióze. Skolióza páteře je do velké míry ovlivněna právě svaly kolem páteře. Pokud některé rostly rychleji, než ostatní, nebo jsou vybudované více, mají určitou převahu. Svou polohou i silou jsou schopny páteř stáhnout do jiného tvaru, než je přirozený. A zkroucená záda jako paragraf jsou na světě.

Jednostranná permanentní zátěž, například při práci, nebo naopak ochablé šíjové svalstvo spolu s vadným držením těla při stoji či sezení, mohou mít za následek i tzv. kulatá záda, neboli hrudní hyperkyfózu. Ramena směřují vpřed, hrudník je propadlý. Jistě si také vzpomenete na slova rodičů, kteří vás jistě nejednou napomínali, abyste se nehrbili.

Nerovnováhou mezi bederními svaly kolem páteře, které jsou napjaté a přetížené, a ochablými břišními svaly může zase dojít k nadměrně prohnutým zádům, tzv. hyperlordóze.

Důsledkem všech těchto nesprávných zakřivení páteře pak často bývají právě bolesti zad.

Kdy svá záda zatěžujeme nejvíc?

Ještě než začnete denně dělat cviky na záda, se zamyslete i nad tím, kdy se kroutíte nejvíc. Je to v práci v kanceláři? Nebo máte problémy hlavně v noci? Máte fyzicky náročný koníček, kdy záda trpí? Vždy je dobré věnovat pozornost oblasti, kde záda zatěžujeme nejdelší dobu. Hodně může pomoci nová matrace, pokud už roky spíte „v dolíku“. Na židli v práci si zase pořiďte míček na sezení, nebo zkuste chvílemi pracovat ve stoje. V posteli i v zaměstnání trávíme nejméně 8 hodin denně, a to je velmi dlouhá doba na to, abychom svým zádům vědomě škodili.

Cviky na záda – jak vůbec začít?

Pokud vás trápí problémy se zády, nejspíš vás dovedou k lékaři či fyzioterapeutovi. Právě ti by měli rozpoznat příčinu a odhalit, zda je to zmíněná skolióza. Současně doporučí rehabilitace. Jejich absolvování obvykle proběhne bez potíží, jenže pak nastává ta chvíle, kdy je všechno na vás – musíte cvičit doma. Hodina v rehabilitačním centru týdně totiž není samospásná. Klíč je v každodenním cvičení, ideálně ráno i večer. Ale vydržte to! Brzy totiž zjistíte, že je vám mnohem lépe a bolesti budou pryč.

Inspiraci na cviky na záda můžete čerpat i z našeho dalšího dnešního článku s názvem Narovnejte kulatá záda, nejsou in.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1