Zdraví pod lupou: Když prostata hlásí problém

Zdraví pod lupou: Když prostata hlásí problém

Pánové, víte, jak vypadá vaše prostata a jak poznat, že je něco v nepořádku? Raději si přečtěte následující řádky. Zvětšená prostata je totiž problém většiny mužů v pokročilém věku.

Prostata je malý, ale velmi důležitý orgán, nacházející se v oblasti malé pánve.  Významná je tato přídatná pohlavní žláza především tím, že se v ní vytváří sekret, důležitý pro výživu a transport spermií. Bohužel se ani tomuto orgánu nevyhýbají problémy a onemocnění, o nichž bude dnes řeč. Tedy zvětšení prostaty, záněty prostaty a rakovina prostaty.

Kaštan, nebo pomeranč?

Oba tvary může vaše prostata mít. Běžně má průměr zhruba 3 cm, ale s věkem se zvětší klidně až do velikosti pomeranče. Je logické, že něco takového už se na své místo nevejde a utlačuje močové cesty. V tu chvíli muž přijde na to, jak obtížné může být vyprázdnit se.

Nádor prostaty nemusí být zhoubný

Existuje tzv. nezhoubné zvětšení prostaty (benigní hyperplazie prostaty), které je do jisté míry v seniorském věku přirozené. Prostata má vlivem hormonálních změn tendenci zvětšovat svůj objem, aniž by to znamenalo vážnou nemoc. Faktem je, že nepříjemné problémy s močením v tomto případě muže trápí také. Prostata utlačuje močovou trubici, a proto dochází k neúplnému vyprázdnění a navazujícímu nutkání jít na toaletu, které neutichá. Takto zvětšená prostata se někdy musí chirurgicky odstranit. Zvětšení prostaty ale může znamenat i rakovinu prostaty.

Rakovina prostaty: Druhá nejčastější příčina úmrtí u mužů

A to už je pádný důvod, proč by muži nad 50 let měli pravidelně absolvovat preventivní vyšetření! To totiž může odhalit rakovinu prostaty v jejím počátku, což znamená velice dobré šance na vyléčení. Rakovinu prostaty sami doma nepoznáte. Projevuje se problémy s močením, především častým nočním močením, přerušovaným močením, pálením až bolestí při močení, krví v moči, ale v počátečním stádiu může být i bezpříznaková. Právě proto je prevence tak důležitá.

Zánět močových cest je častější u žen

Oproti mužům mají ženy kratší močovou trubici, což znamená snadnější přístup pro bakterie způsobující zánět. Muže ale může potrápit také zánět samotné prostaty. Doprovází ho horečky, bolesti v podbřišku a bolesti při močení. Až třetinu mužů po padesátce ale postihuje chronický zánět prostaty. Průběh je mírnější než u akutní fáze, zato je to běh na dlouhou trať. Příčinou může být prochladnutí nebo sexuálně přenosné choroby. O tomto onemocnění se často nemluví, ale protože je velice nepříjemné, snažte se rizikovým faktorům vyvarovat.

Pánové, o své močové cesty a prostatu pečujte! Kromě pravidelných preventivních prohlídek, dbejte i na zdravý životní styl, k němuž pochopitelně patří dostatečný pohyb, zdravá strava bohatá na ovoce, zeleninu, kvalitní tuky a bílkoviny, naopak snížená konzumace živočišných tuků, rafinovaných cukrů a průmyslově zpracovaných potravin. O tom, že byste se měli vyhýbat nadměrné konzumaci alkoholu a kouření už snad nemusíme dodávat vůbec.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1