Z jiných zdrojů jich tolik nezískáme. Omega-3 mastné kyseliny obsahuje hlavně rybí tuk, proto se doporučují především tučné mořské ryby. Abychom měli dostatek omega-3, měli bychom sníst týdně 3 porce ryby.
A k čemu jsou dobré? Omega-3 podporují srdce a cévy, mozek a zrak. Hodně velkou výhodou je to, že rybí tuk obsahuje i vitamín D na podporu imunity. Pokud skutečně nezvládnete jíst tak často ryby, vyzkoušejte užívání rybího tuku v podobě doplňků stravy. Nemusíte se bát, cenné omega-3 mastné kyseliny získáte i bez rybí pachuti!
Rybí maso je nesmírně dietní a lehce stravitelné, takže vám po něm nebude těžko. Na léto naprosto ideální!
Spousta lidí trochu tápe v tom, zda jsou dnes ryby ještě vůbec zdravé. Šíří se informace, že jsou krmené antibiotiky, plavou mezi plasty, nebo že rybí maso obsahuje olovo a další škodliviny. Z velké části jde o poplašné zprávy, které se nezakládají na pravdě.
V první řadě je důležité uvědomit si, kde žijeme. Česká republika má velice přísné požadavky na kvalitu potravin i potravinových doplňků. Legislativa výrobcům i dovozcům klade vysoké nároky. Produkty se testují a možná vás překvapí, že mnohem striktněji než u našich sousedů. Není pravda, že jíme odpad Evropy! Zprávy, které se snaží šokovat informacemi o rybách, které plavou v odpadcích, jsou mnohdy z rozvojových zemí. Rozhodně to nic nemění na vážnosti situace, zároveň se ale nemusíme bát, že to stejně vypadá i na našich českých sádkách.
V České republice máme obrovskou rybářskou tradici a v každém okrese není problém najít rybí sádky. Sami si prohlédnete prostředí, ve kterém ryby žijí. Ani milovníci mořských ryb nepřijdou zkrátka – dle zákona musí být na obale či u prodejce dostupná informace, odkud ryba pochází a kdy byla ulovena. Není důvod odsuzovat průmyslový chov mořských ryb. Ano, jsou krmené granulemi. Pokud si však dáte práci a budete se o toto téma zajímat, zjistíte, že granulemi se krmí i ryby u nás a nejde o nic špatného. Obsahují obilný šrot a další suroviny, kterými rybáři běžně krmí.
Právě kvůli špatné úpravě lidem často ryby nechutnají. Typicky jde o vzpomínku na filé ze školní jídelny, které se dlouho peklo pod vrstvou vaječné směsi, až získalo nepříjemný odér. Ryba ale může být skutečně velice chutná a nemusí zavánět!
Někomu vyhovuje jemné podušení v páře, jiný raději rybu na másle z pánve. Něco úplně jiného je zavináč, rybí salát nakyselo nebo pomazánka s čerstvým sýrem. Vynikající jsou ryby uzené anebo připravené na ohni. Nechte se tak inspirovat naším receptem na Pečeného pstruha na ohni s bylinkovým máslem. Ideální recept na letní grilovací sezónu!
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com