Pečený pstruh na ohni s bylinkovým máslem

Pečený pstruh na ohni s bylinkovým máslem

Obtížnost
Běžná
Počet porcí
2

Co budete potřebovat

  • pstruh 
  • sůl, pepř 
  • čerstvé máslo 
  • bylinky dle chuti (bazalka, petrželka) 
  • česnek 

Postup přípravy

Vykuchanou rybu dobře omyjte a hlavně osušte. Osolte zvenku i zevnitř. Můžete použít koření, ale doporučujeme být s ním spíš skromnější. Jednak se nad ohněm může spálit, a potom – kouřovou vůni ničím nenahradíte. Sušší ryby můžete ještě potřít řepkovým olejem. Má vyšší kouřový bod, což znamená, že nevzniká tolik škodlivých látek. Nebojte, pstruh na másle to bude i tak – čtěte až do konce.

Rybu napíchněte na opékací vidlici nebo klacek směrem od hlavy k ocasu. (V případě pečení ryb na ohni jsou vhodnější celé ryby, ale jestli máte po ruce pěkný velký filet s kůží, napíchněte ho na klacek jako harmoniku.) Rybu rozhodně neumisťujte do největších plamenů, pečený pstruh na ohni chce spíš mírnější žár, aby se propekl. Nezapomínejte ho pravidelně otáčet.

Říkáte si, že by takto pečená ryba přece jen ještě něco chtěla? Máte pravdu. Ten hlavní dochucovací tah totiž přichází až po sundání z ohně, a to v podobě bylinkového másla. Kdybyste jím rybu potřeli před grilování, máslo by se přepálilo a bylinky zčernaly.

Namixovat můžete prakticky jakékoli bylinky, ale k rybám se hodí směs bazalky, petrželky a půl stroužku česneku. Bylinkové máslo také osolte a přidejte čerstvý pepř. Nejsnáze ho připravíte tak, že změklé máslo a byliny dáte do robotu, nebo použijete tyčový mixér. Jestli ale potřebujete jen malé množství, dejte se do sekání a míchání ručně, jinak vám většina másla ulpí na přístroji.

Zdroj fotografií v receptu: Shutterstock.com

Ochutnali jste?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1