10 způsobů, na co využít jedlou sodu v domácnosti

10 způsobů, na co využít jedlou sodu v domácnosti

Utratíte měsíčně velké částky za čistící prostředky do domácnosti a různé vychytávky? Jestliže nechcete mít byt napuštěný chemií a ještě ušetřit, zkuste si příště koupit jedlou sodu.

Jedlá soda?

Celým jménem se jedná o hydrogen uhličitan sodný, chcete-li NaHCO3, který se může skrývat i pod názvem soda bicarbona. Nachází se v přírodě v krystalické podobě, která se zpracovává na jemný prášek (jedlá soda je tedy k přírodě šetrná). Tento prášek má řadu využití. Používá se v kuchyni, při zažívacích potížích, či na čištění domácnosti. Koupit ho můžete v každé drogerii či větším supermarketu. Přinášíme několik typů, k čemu ho doma můžete využít.

1. Pomoc při pálení žáhy – jedlá soda neutralizuje překyselení žaludku. V tomto případě se držte dávkování, které vám doporučí v lékárně.

2. Čisté hřebeny a kartáče – Na kartáčích ulpívají nejen vlasy, ale i mastnota. Čištění však není snadné. Zkuste je proto namočit do roztoku jedlé sody: čajovou lžičku sody rozpusťte zhruba ve 250 ml teplé vody a kartáče do ní ponořte na několik minut. Poté opláchněte a nechte uschnout.

3. Houbičky na nádobí bez zápachu – Podobně jako u kartáčů, i na houbičkách, kterými myjeme nádobí, se drží nečistoty, jenž způsobují, že houbičky po čase začnou nepříjemně zapáchat a letí do koše. Jejich životnost prodloužíte, pokud je naložíte do roztoku 4 polévkových lžic jedlé sody a 250ml teplé vody.

4. Co všechno lze sodou vydrhnout? – Že je soda doma opravdu k nezaplacení, svědčí výčet toho, na co všechno lze použít. Stačí ji jen dát na vlhkou houbičku a daný povrch či předmět vydrhnout a poté důkladně omýt vodou. Týká se to hrnků zašlých od kávy či čaje, vany, umyvadla, záchodu, mikrovlnky, spár u dlaždiček, skvrn od oleje například na podlaze garáže.

5. Na zašlé prádlo – Pokud se vám nedaří vyprat například skvrny od jídla či trávy, přidejte do pračky půl hrnku jedlé sody.

6. Rozzáří nejen vaše příbory – Jedlá soda je skvělým pomocníkem pro leštění stříbrných předmětů. Stačí jí smíchat s vodou tak, aby vznikla jemná pasta a tu nanést například na příbor, chvíli drhnout a poté důkladně opláchnout.

7. Zbaví vás zápachu v ledničce – Jedlá soda je obecně velmi dobrý pohlcovač pachů, proto se hodí i v případě, kdy stále něco cítíte v ledničce, i když jste ji umyli, až se blýská. Stačí nasypat do mističky zhruba 50g sody a dát do lednice. O zbytek už se soda sama postará.

8. Když vám dojde prášek do pečiva – Jedlá soda je jednou z jeho hlavních součástí a tak pokud ho doma zrovna nemáte, můžete do těsta použít přímo jedlou sodu.

9. Pro jemnější pleť – Sodu lze přidat buď přímo do koupele (zhruba půl menšího hrnku), nebo si připravit koupel jen pro nohy či ruce. Je to zvlášť dobré pro ty partie, na kterých vás trápí zrohovatělá pokožka. Soda ji změkčí a kůže pak lépe přijme ošetřující přípravky.

10. Aby si zelenina udržela svou barvu – Některé druhy zeleniny především při vaření ztrácí svou barvu a stávají se z ní šedé kusy ničeho. Jestliže ale do vody přidáte lžičku jedlé sody, bude zelenina oku příjemná i po vaření.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1