Respirátor: otázky a odpovědi, o které je dobré se zajímat

Respirátor: otázky a odpovědi, o které je dobré se zajímat

Respirátor se stal nedílným doplňkem každého z nás. Je to ochranný prostředek, který chrání jak ostatní, tak i svého majitele. Jeho funkci mu však mnohdy snižujeme způsobem, jakým se o něj staráme. A tak jsem se ptali odborníků, jak respirátor správně nosit nebo na to, co s ním může udělat jeho opakované vkládání do kapsy.

Lidé mají mnohdy s orientací v problematice výběru a nošení respirátorů zmatek, a dokazují to i některé příspěvky na diskusních fórech. Mezi nejčastější dezinformace, které jsou bohužel vzdálené od samotné pravdy, se řadí:

  • Respirátor lze nosit opakovaně, až dokud nezačne zapáchat.
  • Přes respirátor je potřeba nosit ještě roušku. Tím ochrání lidé sebe i své okolí.
  • Respirátor je možné dezinfikovat Alpou v rozprašovači.
  • Navlhlý respirátor stačí vyfénovat.
  • Vysušit ochranné pomůcky lze také jejich vložením do igelitového sáčku a následně do trouby na 50 °C po dobu půl hodiny.
  • Respirátor se zbaví virů a škodlivin potřením lihem.

„Zorientovat se v množství nabízených respirátorů na českém trhu není pro uživatele snadné. Alfou a omegou kvalitního, a hlavně funkčního respirátoru, je dostatečné těsnění a kvalitní filtrační materiál.“ říká Tomáš Drbal, ředitel společnosti BTL Medical Technologies s. r. o.

Nepracuji v žádné továrně, a tak nemusím mít respirátor celý den na obličeji. Jak dlouho bude funkční?

Jednorázové respirátory jsou určeny většinou na dobu jedné směny – obvykle 8-10 hodin. Respirátory se netestují na opakované nebo přerušované používání, tudíž nelze zodpovědně prohlásit, že jejich účinnost je stejná, pokud se používají více dnů po sobě, byť v krátkých časových úsecích.

Jízdě MHD se vyhýbám, využívám jen svůj vůz, kde si respirátor vždy sundám a následně znovu nasadím, když auto opustím. Jak se v takovém případě chovat k respirátoru, aby nebyl kontaminovaný?

Bohužel riziko kontaminace při opakovaném nasazování stoupá. V tomto případě můžeme doporučit před manipulací s respirátorem důkladnou dezinfekci rukou a respirátor uložit například do sáčku či pouzdra a uzavřít. Nicméně musíme zdůraznit, že absolutní jistotu tento postup nedává.

Co se děje s respirátorem, když ho mám v kapse?

Je úplně jedno, zda máte respirátor v kapse, nebo „jen tak“ v kabelce/tašce, pohozený v autě – respirátor tím vždy vystavujete riziku kontaminace.

Mám respirátor umazaný od rtěnky a make-upu. Znamená to, že už mě nechrání?

Ano, může být kontaminovaný, byť je pravděpodobnost malá a možnost nákazy velmi nepravděpodobná. 100% ochranu poskytuje jen respirátor, který vyjmete z ochranného obalu a čistýma rukama si jej nasadíte. Následná manipulace by měla být vždy jen s rukama ošetřenýma dezinfekcí, s tím, že je důležité respirátor sundávat pomocí úchopu za gumičky.

Můj respirátor v kapse občas ohnu nebo je lehce pomačkaný. Vadí to?

Respirátoru samotnému to v zásadě nevadí, ale nošení v kapse a opakované nasazování snižuje vaši ochranu, a z respirátoru se tak postupně stává spíše rouška, která vás tolik nechrání. Vždy je důležité zkontrolovat správné přilehnutí, respektive utěsnění k obličeji.

Partner, s nímž sdílím domácnost, si občas zapomene respirátor, a tak mu na krátkou chvíli, např. když jde zaplatit, vypůjčím svůj. Je to problém?

Je to vlastně takové políbení, které je mezi partnery většinou časté, a určitě tak může docházet k přenosu nákazy. Problém je však schován také v tom, že účinnost respirátoru se zkrátka s každou manipulací (nasazováním, sundáváním) snižuje a dochází k jeho kontaminaci.

Respirátor mi zmoknul, bude funkční, když ho usuším?

Bohužel jeho účinnost bude určitě nižší a doporučujeme jej vyměnit za nový. Obecně je funkčnost respirátoru vlhkostí snižována.

„Tou nejdůležitější věcí je uvědomit si, že smyslem nošení respirátorů není vyhovění vládním opatřením. Jde o pomůcky, které nás mají chránit v době pandemie. Měli bychom se tak k nim chovat tak, abychom maximalizovali jejich účinnost. Děláme to především sami pro sebe,” uzavírá Tomáš Drbal. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1