Potíže s dechem – problém těla, nebo spíš duše?

Potíže s dechem – problém těla, nebo spíš duše?

Dechové potíže mohou vypadat všelijak – dušnost, pocit tísně na hrudi, zrychlené dýchání, nebo třeba lapání po dechu. A často se objeví znenadání. Co nám tělo sděluje?

Máte k potížím s dechem dědičné dispozice?

Beze sporu se spousta vážných chorob projevuje právě respiračními obtížemi, a logicky je na prvním místě onemocnění dýchacích cest. Možná máte dokonce diagnózu tohoto typu v rodině. V takovém případě opravdu není dobré snažit se léčit doma a raději se objednejte na vyšetření. Často je ale jádro pudla spíš v naší duši než v tělesné schránce. Dechové potíže se totiž objevují ve chvíli, kdy už je toho na nás tak nějak příliš a my se „dusíme“ pod tíhou povinností.

Nikdo není nezlomný

Dnešní doba je taková – spousta stresu, nápor v práci, ne zcela optimální vztahy v rodině, nedostatek financí – může snad někdo říct, že by tyto problémy nemusel někdy řešit? Lidé si bohužel někdy nedokážou uvědomit, že jsou ve stresu už dlouhou dobu. Ten nás mezi tím nenápadně vnitřně užírá a pokouší se převzít moc i nad naší psychikou. Jednoho dne pomyslný pohár vody přeteče, rupnou nám nervy a malér je na světě.

Možná se dusíte proto, že se dusí i vaše duše

Člověk lépe psychicky snese jednorázovou zátěž než takové to malé, vleklé trápení. Postupně může dojít k narušenému spánku, objeví se noční potíže s dechem, a obvykle ke zrychlenému dýchání – organismus má pocit, že se neustále musí vyrovnávat s náročnou situací a podle toho reaguje jako při boji. Zkrátka, vnitřní pocit zadušení se stejně projevuje i navenek. Potíže s dechem s původem v psychice jsou stejně vážné jako nemoci dýchacích cest. Pokuste se udělat maximum pro své zklidnění a vyřešení trablů. Dejte si na to dostatek času a dobře se o sebe starejte. Skvělým léčitelem těla i duše je tzv. dechové cvičení.

Když už to trvá dlouho

Pokud vás potíže s dechem trápí více než dva týdny v kuse, přestože jste se snažili o uvolnění, zkuste alespoň telefonicky zkonzultovat svůj stav s praktickým lékařem. Zanedbání našeho zdraví totiž škodí stejně jako přehnaná sebepéče. V každém případě budete mít jistotu potvrzenou slovem odborníka, ať už jsou vaše dechové potíže původu fyzického, nebo psychického.

4 tipy na rozšíření vašeho dechu

  1. Skvělým léčitelem těla i duše jsou různá dechová cvičení. Pomůže stabilizovat rytmus dýchání a odstranit tak např. bolesti a zároveň přinést do celého těla klid a pohodu. Nezapomeňte u toho ani na bránici, která je tím pravým svalem, jež pomůže vzduch v našem těle rozpohybovat.
  2. Zkuste akupresuru, která pomáhá prostřednictvím odstraňování napětí a stresu.
  3. Najděte svůj vlastní způsob zmírnění dopadů stresu.
  4. Pracujte na odpuštění a smíření. To, že tato slova nebudou jen ve vaší hlavě, ale skutečností, poznáte jednoduše. Uleví se vám.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1