Podle výsledků studie Fakultní nemocnice v Hradci Králové téměř polovina pacientů, kteří prodělali Covid-19, ještě tři měsíce po nemoci udává potíže s dýcháním nebo bolestí na hrudi. Nové vědecké výzkumy poukazují na to, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny (zejména DHA – kyselina dokosahexaenová) mohou plíce ochránit.
Tento poznatek, vzhledem k závažným následkům onemocnění, se v dnešní době jeví jako velmi zásadní. Covid-19 totiž může způsobit rozsáhlé poškození plicních sklípků a následný zánět, který v některých případech vyústí až v dechové selhání a nutnost umělé plicní ventilace. Pacienti poté mohou mít chronické následky v podobě zjizvených plic a přetrvávající dýchavičnosti.
Jev zvaný intersticiální plicní onemocnění (ILD – Interstitial Lung Disease) zkoumali také američtí vědci. Jedná se o soubor převážně vleklých nenádorových chorob, které postihují oblast plicních sklípků, průdušinek, kapilár a pojivových tkání, což následně ovlivňuje schopnost dýchat a zásobit krev dostatečným množstvím kyslíku. Podle souhrnné vědecké analýzy, která zkoumala data z několika dílčích na sobě nezávislých studií, je vyšší hladina DHA spojena s nižším rizikem hospitalizace a úmrtí v důsledku ILD a menším počtem plicních abnormalit.
To, jestli nám v krvi koluje dostatek omega-3, lze snadno zjistit pomocí testu, který se nazývá „omega-3 index“, a stačí k tomu pouhá kapka krve. Jde o poměr množství kyseliny eikosapentaenové – EPA a dokosahexaenové DHA (někdy také dokosapentaenové – DPA) v membránách červených krvinek, vyjádřený jako procento celkových mastných kyselin. Hodnoty pro zdravotní interpretaci se definují následovně: vysoké riziko = <4 %, střední riziko = 4 – 8 %, nízké riziko = >8 %. Za optimum se považuje hodnota v rozmezí 8–12 %. Ze studií provedených v roce 2019/20 na zdravotnících v SZÚ (Státní zdravotní ústav) vyplývá, že dávka těchto kyselin by měla být nejméně 2 gramy na osobu a den, aby se omega-3 index zvýšil nad hodnotu 8 %.
A odkud se dají omega-3 získat? V přirozené podobě se nacházejí hlavně v tučných mořských rybách (losos, tuňák, halibut, makrela, sleď, sardinky), které je vhodné konzumovat ideálně dvakrát týdně, olejnatých semínkách nebo ořeších. Dále pak ve vejcích, rostlinných olejích, avokádu, špenátu, brokolici, květáku, růžičkové kapustě. Nemáte-li v jídelníčku dostatek těchto potravin, můžete využít doplňky stravy s kvalitním rybím olejem.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com
Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/mohou-omega-3-epa-a-dha-mastne-kyseliny-chranit-plice-a