Nechcete k lékaři? Využijte elektronické recepty

Nechcete k lékaři? Využijte elektronické recepty

Současná nařízení nám říkají, že bychom měli být doma a kontakty s okolím omezit na minimum, aby se nešířila nákaza. I tak je ale třeba, abychom mysleli i na jiné nemoci jako například diabetes, kardiovaskulární onemocnění, chronické žilní onemocnění, CHOPN a neodkládali jejich řešení na pozdější dobu. Jakákoliv léčba má totiž efekt, jen pokud ji podstupujeme konstantně.

Například přestat na pár týdnů brát léky jen kvůli tomu, že nechcete riskovat cestu lékaři pro vystavení receptu, je nejčastější důvod. Strach z jedné nemoci brání dál řešit tu druhou. Pokud si neuvědomíte reálné důsledky přerušení léčby, můžete se v dalších týdnech a měsících „těšit“ na zhoršení příznaků. Přitom část léků na předpis a zdravotnické pomůcky si můžete vyřídit online. A nemusíte nikam chodit.

Může jít o léky, které užíváte trvale, a začínají vám docházet. Možnost získat od lékaře elektronický recept je vymoženost několika posledních let. Stačí zvednout telefon a požádat o vystavení elektronického receptu, který poté předložíte v lékárně a můžete plynule pokračovat v lékařem stanovené léčbě. Tento způsob je velice praktický hned z několika důvodů. Zatímco za normálních okolností absolvujete cestu k lékaři pro recept a další do lékárny pro vyzvednutí léků, takto se čas zkrátí na polovinu.

Neléčená cukrovka může zabít

Jednou z nemocí, kde není dobré udělat si v léčbě pauzu, je diabetes. Taková neléčená cukrovka vás může přivést k poruchám zraku, snížené funkci ledvin nebo rozvoji aterosklerózy. Dříve se mělo za to, že to je nemoc seniorů, ale čtyřicetiletý diabetik není dnes žádnou výjimkou. U nás je momentálně 1 milion diabetiků a ročně v důsledku zanedbání léčby zemře několik desítek tisíc lidí. Proto je i v této době důležité, abyste měli možnost poradit se s lékařem: „Po telefonickém rozhovoru je možná nejen úprava, ale i změna léčby – například doplnění tablet o GLP-1 agonisty. Je ale třeba myslet na to, že při změně léčby je nutný častější kontakt s odborníkem. Samozřejmě, pokud zdravotní stav pacienta vyžaduje osobní vyšetření, je vyšetřen osobně,“ uvádí prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. Právě diabetologové začali ve větší míře zasílání eReceptů využívat.

Vysoký krevní tlak má přes milion lidí

Ruku v ruce s diabetem jdou kardiovaskulární onemocnění, na která u nás i v jiných vyspělých zemí umírá nejvíce lidí. I zde se bez kontinuální léčby daleko nedostanete. Bez ní se mohou příznaky jako dušnost, bolest hlavy, hučení v uších zhoršovat a mít až fatální následky. Při současném nařízení je také často obtížné, abyste jedli zdravě a dostatečně se hýbali. Proto je důležité komunikovat s lékařem a mít stálý přísun léků. Zejména na léčbu vysokého krevního tlaku, kterým trpí asi 1,5 milionů lidí.

Křečové žíly mohou přejít v bércové vředy

Další nemocí, kterou není dobré podcenit, jsou křečové žíly a metličky. Na první pohled vypadají čistě jako estetická záležitost, ale nejhorší stádium jsou extrémně bolestivé bércové vředy, které nechcete. Jejich léčba je dlouhodobá, často spojená s pracovní neschopností, proto musí být velice důsledná. „Kromě režimových opatření to jsou dále kompresivní léčba a farmakoterapie. Kompresivní léčba spočívá v pravidelném nošení punčoch, které zabraňují žilnímu přetížení, zlepšují subjektivní potíže nemocného a jsou prevencí vzniku varixů a otoků. Třetím pilířem jsou léky venofarmaka, působící na žilní stěnu a zlepšující odtok krve. Chronická žilní nemoc je celoživotní, postupující s věkem, k zabránění rozvoje onemocnění je tudíž doporučena léčba dlouhodobá a kontinuální,“ říká MUDr. Jana Vojtíšková z Prahy. Právě na venofarmaka, která jsou zásadní pro úspěšnou léčbu i jako prevence zhoršování aktuálního stavu, vám může vystavit lékař eRecept.

Chronická obstrukční plicní nemoc

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné respirační choroba dolních dýchacích cest, kterou podle statistik trpí až 10 % obyvatel. Také jde o čtvrtou nejčastější příčinu úmrtí, tudíž nebrat léky na rozšíření průsvit průdušek není správná cesta. Právě předpis na ně lze bez potíží získat v elektronické podobě.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1