Jóga – lék proti stresu i ztrátě chuti na sex

Jóga – lék proti stresu i ztrátě chuti na sex

Období pandemie, home officu a často i nemožnost vyrazit mezi lidi. To vše s sebou nese kromě jiného také stres. Ten se podepisuje na náladě, životním elánu, ale rovněž na sexuálním apetitu. Co s tím? Cvičte jógu!

Stres v práci, při řízení auta, strach o děti, obavy o své zdraví nebo třeba z globální pandemie – stresorů kolem nás je obrovské množství a zbavit se naprosto všeho, co nás nějakým způsobem rozrušuje dokážeme asi jen těžko. Přesto je možné najít pomocí různých technik alespoň částečnou životní rovnováhu a stres se naučit lépe zvládat. „Chronický stres je spojený s řadou zdravotních problémů, snižuje naši imunitu a mimo jiné i sexuální libido. Jakmile však vyřešíte situace, které jsou pro vás dlouhodobě nejvíce stresující, uvidíte, že se vrátí nejen chuť na sex, ale budete se cítit celkově mnohem více fit,“ tvrdí zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová.

Zbavujte se stresu krok za krokem

Ne nadarmo se o stresu říká, že je to tichý zabiják. Je proto důležité odbourat vše, co k němu přispívá. Stres neovlivňuje jen naši náladu, ale také mnoho vnitřních procesů – zažívání, spánek, pozornost a mnoho jiného.

  • Pište si to-do-list a připravte se na každý den.
  • Naučte se říkat „ne“. A to i nejbližším přátelům nebo kolegům.
  • Naučte se delegovat práci a nedělejte vše sami.
  • Choďte se v průběhu dne vyvětrat na čerstvý vzduch.
  • Dýchejte. „Pokud s vámi zrovna lomcuje stres, začněte zhluboka dýchat. Dokonce i lidová rčení často doporučují problémy rozdýchat a má to své opodstatnění,“ říká Věra Vojtěchová.
  • Buďte chvíli o samotě, v tichu nebo se svou oblíbenou hudbou.
  • Sportujte.
  • Dejte si relaxační vanu.
  • Cvičte jógu.

Hathajóga vyrovná vaši mysl

Jednou z možností, jak se účinně zbavit stresu, je praktikování jógy. Ostatně moderní výzkumy vlivu jogínských cvičení ukazují, že napínání a uvolňování velkých skupin svalů v lekcích jógy stimuluje vylučování neurotransmiterů v mozku, které vedou k pocitu uvolnění a jasné mysli. Podle instruktorky jógy Jitky Sedlářové je v tomto směru ideální Hathajóga, která je tělovýchovným systémem s jasně vyhraněnými vztahy k tělu i lidské psychice. „Hathajóga upřednostňuje pomalé pohyby, plynulost a výdrž v pozicích. Člověk se po cvičení ásan cítí osvěžený a uvolněný. Dochází ke zlepšení mentálního a fyzického zdraví, přičemž klíčový vliv Hathajóga je preventivně protistresový,“ říká Sedlářová.

Zacvičit si můžete i tradiční jogínské cvičení Pozdrav slunci. Jak na to krok za krokem si můžete přečíst v článku Pozdrav slunci – zacvičte si ho každý den a jako profík. Anebo zkuste jiné antidepresivum, kterým je Pět Tibeťanů. Tajemství vitality, krásy a zdraví.

Nastartujte sexuální apetit

Pokud vás trápí sexuální nechutenství, neklesejte na mysli. Postupně odbourávejte stres a zkuste se naučit hledat radost v maličkostech. Zvýšení libida pomáhá například hormonální jóga, která probouzí zdravou sexualitu. Důležitým aspektem je ale také skladba jídelníčku. Negativní dopad na libido mají extrémní diety nebo příliš rychlé hubnutí, proto hubněte raději pomalu. Stejně tak se nepřejídejte, zvlášť nezdravými potravinami. Zařaďte do jídelníčku dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, nezdravým sladkostem a pijte neslazené nápoje. Pozor si dejte také na vysokou konzumaci alkoholu a kouření, které jsou samy o sobě rizikovými faktory ve vztahu ke snížení sexuálních funkcí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1