Může fungovat manželství na dálku?

Může fungovat manželství na dálku?

K dlouhodobému odloučení manželů dochází dnes především z profesních důvodů. Například řidiči kamionů, piloti, vojáci v aktivní službě či lidé pracující v zahraničí tráví doma jen víkendy a mnohdy ani to ne. Může takové manželství vůbec fungovat?

Rozvod, nebo líbánky

Pokud se manželé rozhodnou pro vztah na dálku, většinou to končí dvěma možnými způsoby: vztah to posílí a nebo naopak rozbije. Dopředu se většinou nedá přesně říct, jak to v konkrétní situaci dopadne. Některé ukazatele však existují. Především v rodině, kde je více malých dětí, je pravděpodobné, že nebude tento model klapat. Partner, který je doma s dětmi, silněji vnímá to, že je na všechno sám. Pokud jsou ale děti odrostlejší a do vztahu se začal vkrádat stereotyp, může naopak odloučení manželům prospět.

Pozitiva vztahu na dálku

Víkendové manželství může do vztahu vrátit vášeň, ale i respekt. Partneři se na sebe opět začínají těšit a snaží se efektivně využít čas ke společným zážitkům. Dochází ke zlepšení komunikace a většinou si jeden druhého i více váží. To vše se odráží i v oblasti sexuální, kde může dojít k opětovnému zažehnutí pohasínající vášně.

Najdou se i rizika

Hlavním úskalím, které se se vztahem na dálku pojí, je odcizení. Partneři náhle zjistí, že jim ten druhý nechybí, ba co víc, že je jim samotným lépe, protože mají najednou obrovskou svobodu. Po návratu ke starému způsobu života si pak lezou na nervy tak moc, že vše skončí rozvodem. Druhým případem může být opačná situace, kdy se naopak partner, co zůstal doma, cítí osamocený, najednou je na všechno sám a špatně to snáší. V obou případech navíc ještě hrozí, že se na scéně objeví další muž či žena.

Není pro každého

Pokud takovýto model manželství zvažujete, dobře si vše rozmyslete. Odloučením mohou na povrch vyplout problémy, o kterých jste doposud neměli ani tušení. Důležité je zodpovědět si otázky, zda za to daná pracovní příležitost stojí a jestli je váš vztah natolik silný, aby to ustál. Určitě se do manželství na dálku nepouštějte v době, kdy procházíte krizí. Řešení to většinou nepřinese.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1