Hypertenze: Jak vrátit vysoký tlak zpátky do normy?

Hypertenze: Jak vrátit vysoký tlak zpátky do normy?

2 min. čtení Zdena Lacková
I když vysoký krevní tlak nebolí, nejde o žádnou banalitu. Čím vyšší jsou jeho hodnoty a čím déle zůstávají vysoké, tím více škodí cévám a srdci. Takže když se dozvíte, že váš tlak vyskakuje k příliš vysokým číslům, nemávejte nad tím rukou. Důležité je pravidelné měření a také doživotní léčba. Hypertenzi už vám totiž nikdo neodpáře, takže je třeba mít ji pod kontrolou.

140 na 90 je ideál

Hodnota krevního udává, s jakým tlakem protéká krev srdcem a cévami v celém těle, tedy krevním oběhem, a zároveň, jakou silou působí na cévní stěnu. Krevní tlak je určován dvěma hodnotami oddělenými lomítkem (např. 125/82 mm Hg). První číslo udává systolický tlak, když se srdce stáhne, a druhé označuje tlak diastolický, když se srdeční sval uvolní.

Systolický tlak mmHg

Optimální hodnota: < 120, normální: 120–129, prehypertenze (vysoký normální tlak): 130–139, hypertenze (vysoký krevní tlak): ≥ 140

Diastolický tlak mmHg

Optimální hodnota: < 80, normální: 80-84, prehypertenze (vysoký normální tlak): 85-89, hypertenze (vysoký krevní tlak): ≥ 90

Zdroj: http://www.szu.cz/ehes-krevni-tlak

 

Změňte nezdravý život

Některé příčiny zvyšujícího se tlaku, jako jsou dědičnost či věk, nemůže člověk ovlivnit. Ovšem existují i rizikové faktory ovlivnitelné, např. kouření, obezita, stres, konzumace nezdravých jídel či alkoholu, nedostatek pohybu, které může každý odstranit, pokud dodržuje zásady zdravého životního stylu. V případě, že ani to nepomůže, ošetřující lékař předepíše pacientovi vhodné léky.

 

Pravidelně se měřte

Aby člověk věděl, co léčí a zda je úspěšný, měl by svůj krevní tlak sledovat. Jednou z možností pravidelného monitorování krevního tlaku je měřit si jej laicky doma pomocí certifikovaného tonometru. A důležité jsou také pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře, který tlak odborně změří. Leckdy se mluví o syndromu bílého pláště, takže nervozita pacientů může způsobit o trochu vyšší krevní tlak, s tím ale lékař počítá. A když budete dávat svůj krevní tlak do formy, máme pro vás ještě několik tipů, jak na to. První se týká kávy. Mnoho lidí s vyšším krevním tlakem přestane poté, co se dozví o své diagnóze, okamžitě pít kávu. Ano, káva při větším množství krátkodobě zvyšuje krevní tlak. Pokud ale za den nevypijete více než tři šálky, tedy maximálně 300 mg kofeinu, tak se jí nemusíte obávat.  Dejte si ale pozor, do denního maxima 300 mg kofeinu se ale počítá také pití černého čaje a energetických nápojů.

 

Sůl číhá všude

Při kardiologických problémech byste rozhodně měli snížit množství soli v jídle. Ta obsahuje sodík, který má významný vliv na výši krevního tlaku. Lidé často sice omezí kuchyňskou sůl či ji nahradí „zdravější“ variantou se sníženým obsahem sodíku, ale neomezí již konzumování ostatních potravin, které také obsahují sůl. Je proto důležité sledovat obaly potravin a číst, kolik procent soli obsahují. Zdraví lidé by za den měli správně sníst asi 5 gramů soli, lidé s vysokým tlakem jen 3 g. To je těžko dosažitelný ideál, ale zkoušejte to.

 

Sport je pro kardiaky nebezpečný

„Někteří lidé s kardiologickými problémy, kam patří i vysoký tlak, se bojí sportovat, protože si myslí, že se jejich stav zhorší. Pravdou ale je, že aerobní pohyb, odpovídající zdravotnímu stavu člověka, pomáhá v boji proti vysokému tlaku. Správná a pravidelná aktivita dokáže významně snížit systolický tlak. V ideálním případě bychom si na pohyb měli najít čas každý den,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě. Vhodnou pohybovou aktivitou jsou podle něj kolo, mírný běh či svižná chůze i jóga. Silová cvičení v posilovně nejsou zcela zapovězena ani osobám s vysokým krevním tlakem, ale je potřebný dohled zkušeného instruktora.

 

Autor: Zdena Lacková

Zdroj: http://www.szu.cz/ehes-krevni-tlak

Foto: Shutterstock.com, Pixabay.com 

 

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1