Nejlepší techniky na zvládání stresu

Nejlepší techniky na zvládání stresu

Máte pocit, že zažíváte během posledních dvou let více stresu? Není divu! Nejen covid-19, ale také zdražování a existenční nejistota dávají psychice zabrat. Vzhledem k tomu, že stres mnohdy nejsme schopni sami nijak ovlivnit, nezbývá nám než se s ním naučit žít. Techniky, díky kterým lze stres alespoň trochu zmírnit, vám představíme.

Všudypřítomný stres

I když si pod pojmem stres každý představí něco jiného, jedno mají stresové situace společné. Probouzí nadměrné obavy, úzkost, nejistotu a často také bezmoc. Mezi nejvíce stresující události se řadí smrt partnera, smrt blízké osoby, vážná nemoc, rozvod, rozchod, ztráta zaměstnání, ale také narození dítěte, nástup na mateřskou a rodičovskou dovolenou nebo třeba Vánoce. Dlouhodobý stres narušuje naši vnitřní integritu a my máme pocit, že ztrácíme nad svým životem kontrolu. Takový stres je nutné řešit, jinak ochromí nejen naši psychiku, ale i tělo a bude se manifestovat jako některé z mnoha psychosomatických onemocnění. Stres ale může být i pozitivní. Jde o krátkodobý stres, který nás motivuje k dosahování lepších výsledků. Třeba takové to chvění před zkouškou nebo před pracovním pohovorem.

                                                                                                               

Relaxační techniky, které opravdu fungují

Nejjednodušší by bylo odstranit stres z našich životů, což ale nejde vždy. A právě v takových případech je vhodné vzít si na pomoc některou z relaxačních technik, které pomohou zmírnit stres a přispějí k psychickému a fyzickému zdraví, protože na tom jediném opravdu záleží. Pokud se rozhodnete se stresem bojovat, myslete na to, že základem úspěchu je pravidelnost. Vytvořte si malý denní rituál, který zabere maximálně 15 minut. Nejen, že prostřednictvím relaxačních technik zmírníte projevy stresu, ale budete i lépe spát a celkově se lépe cítit.  

 

Představte si …

Ačkoliv pojem „řízená vizualizace“ zní velice zvláštně, občas tuto techniku praktikuje každý, aniž by věděl, že vlastně relaxuje. Princip spočívá ve vytváření příjemných vizuálních obrazů v mysli. Prostřednictvím řízené vizualizace lze snížit stres, nadměrné obavy a úzkost. A jak na to?

  1. Pohodlně se posaďte a několikrát se nadechněte, pomalu a zhluboka. Uklidněte své tělo i myšlenky a soustřeďte se jen na „tady a teď“.
  2. Zavřete oči a představte si, že jste na nějakém vašem oblíbeném místě. Je jedno, jestli už jste tam byli, nebo byste tam chtěli být. Pro někoho je to pláž, pro jiného letní louka.
  3. Zaměřte se na všechny senzorické vjemy. Cítíte vůni lesa? Slyšíte šumění vln? Zpěv ptáků? Nebo snad cítíte na kůži sluneční paprsky?
  4. Zůstaňte na tom místě tak dlouho, dokud se nebudete cítit odpočatě a uvolněně.
  5. Poté vraťte svou mysl zpět do reality.
  6. Otevřete oči. Cítíte se o něco uvolněnější a klidnější?

Relaxujte …

Progresivní svalová relaxace je oblíbený a účinný postup zmírňování stresu a napětí.

  1. Zaujměte pohodlnou polohu a klidně a zhluboka dýchejte.
  2. Pokud jste uvolnění, vnímejte svoji pravou nohu. Napněte svaly na pravé noze a zatněte je tak, jak jen to bude možné. Po deseti sekundách uvolněte svaly pravé nohy. Poté třicet sekund jen odpočívejte.
  3. Přesuňte pozornost k levé noze a celý postup opakujte.
  4. Tímto způsobem pomalu uvolněte celé tělo.

 

Poslouchejte …

Díky poslechu relaxační hudby dojde ke snížení stresového hormonu a vy se budete cítit uvolněně a odpočatě. Nahrávky s relaxační hudbou jsou volně přístupné např. na kanálu youtube.com. Stačí si jen vybrat, zda budete relaxovat při dešťových kapkách bubnujících do oken, šumění moře, zpěvu ptáků či zpěvu delfínů.

Uvařte si čaj

Bylinkový čaj je skvělý způsob, jak z těla odplavit stres. Zkuste meduňku, heřmánek či bylinné směsi přímo na uvolnění těla a mysli. Trpíte-li navíc nespavostí, zkuste šálek čaje před spaním.

 

Podpořte klid a harmonii prostřednictvím přírodních prostředků

Dnes je na trhu volně dostupná řada doplňků stravy s obsahem bylinných extraktů, které pomohou snížit stres, úzkost a napětí. Skvělým pomocníkem jsou např. kozlík lékařský, chmel otáčivý a meduňka lékařská. A pokud ani to nezabere, pak se zkuste na svět a události kolem sebe dívat optimisticky, protože důležité je věřit, že bude líp!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1