Dehydratace či špatná hygiena. I to s létem souvisí

Dehydratace či špatná hygiena. I to s létem souvisí

Léto si většina z nás spojuje s cestováním, dobrým jídlem, novými zážitky a časem stráveným s přáteli či rodinou. Jenže tyto měsíce jsou také obdobím, kdy měníme naše stereotypy – užíváme si nezdravého jídla, pochutin a moc neřešíme figuru. Spoustu času také prosedíme na cestách za dobrodružstvím, ať už autem nebo jiným prostředkem. Odvrácená strana dovolených a prázdnin s sebou může přinášet i nečekané intimní a zdravotní potíže.

Kde není sprcha, pomohou cestovní ubrousky

Potíže může přivodit třeba nedostatečná hygiena intimních oblastí. Zejména pod stanem a v kempech, kde buď nejsou sprchy k dispozici, nebo v nich neteče teplá voda a není moc možností, kde se vykoupat. V létě se intimní oblasti snáz zapaří a mohou vznikat různé ekzémy a vyrážky, které svědí a pálí. Než se vydáte na cestu, přibalte vlhčené ubrousky, kvalitní spodní prádlo a pro jistotu i mast na hemoroidální problémy. V případě akutních potíží dobře poslouží, zchladí a zklidní jemnou kůži. Volně dostupný v lékárně je např. zdravotnický prostředek Alfalex.

Z mokrých plavek rychle ven

S hygienou intimních oblastí souvisí i výměna mokrých plavek. Sice to láká vyskočit z bazénu a rovnou se rozvalit na deku, ale kromě toho, že ženám hrozí vaginální mykóza či zánět močového měchýře, potíže s hemoroidy mohou postihnout všechny. „Při pobytu ve studeném a vlhkém oblečení dochází ke stažení žilek. Krev začne proudit jinak než normálně, což vyvolává řadu dějů. Během nich se začnou uvolňovat látky podporující vznik zánětu, který poškozuje žilní stěnu. Žilka je potom tenčí, může prasknout, nafouknout se i zanítit,“ upozorňuje MUDr. Soňa Hořínková, proktoložka z Nemocnice TGM Hodonín.

Propocené oblečení svlečte

I po celodenní pěší túře nebo výletu na kole zůstávají intimní oblasti trochu zapařené, a to ani nemusí být vyloženě vedro. Pokud si ještě cestou „odskočíte“ někam do přírody, situaci příliš nepomůžete. I zde je základ hlavně kvalitní funkční spodní prádlo, které dobře odvede pot, a vlhčený toaletní papír. Po návratu z výletu se ale osprchujte, nebo se alespoň kompletně převlečte včetně spodního prádla. 

Trávicí a střevní potíže

Zácpa nebo průjem je signál toho, že strava posledních dní nebyla optimální. Z pohledu vyprazdňování tu není moc rozdíl, protože u obojího zbytečně tlačíte na konečník. V létě může jít o častý problém, protože morálka trochu povolila a lidé na „grilovačkách“ a letních setkáních „splácají“ vše dohromady. Ani strava na dovolených nebývá předpisová, plná vitaminů a vlákniny. Pokud se chcete vyvarovat zácpy ze špatně zvoleného jídelníčku, zkuste přírodní rozpustnou vlákninu psyllium. Ovoce a zelenina jsou na vlákninu sice ideální, ale v létě se rychle kazí a komplikovaně se s nimi cestuje.

Bolest hlavy a závratě z dehydratace

Množství tekutin, které bychom měli vypít, závisí na věku, fyzické aktivitě a na počasí. Potřeba tekutin se přirozeně v létě, a obzvlášť při pohybu, výrazně zvyšuje. Od dodržování pitného režimu by vás neměl odradit ani fakt, že budete dlouho sedět v autě a nechcete po cestě moc stavět, ani určitá lenost nosit na výlet velkou láhev na pití. Jestli půjdete celý den a nemáte po cestě obchod, ani studánku s ověřenou pitnou vodou, mějte pití do zásoby. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1