Ovlivňují barvy naše chutě?

Ovlivňují barvy naše chutě?

Barvy na nás působí víc, než si myslíme. Už lékaři ve staré Číně používali různé barevné odstíny k tomu, aby se organismus dostal do rovnováhy a doplnil chybějící energii: tělesnou, duševní, duchovní i emocionální. To ostatně využívá i alternativní léčebná metoda zvaná chromoterapie.

Každá barva má svou vlastní energii – to znamená, že působí na konkrétní část těla, kde následně vyvolává určité reakce (léčivé impulzy), které blahodárně působí při léčení tělesných i duševních neduhů. Existují různé způsoby, jak pracovat s barvami. Například ozařování barevným světlem, které prováděli už lidé ve starověku, kdy sluneční paprsky filtrovali skrz sklo nebo křišťál. Jedna z nejstarších metod chromoterapie, kterou dodnes používají indičtí lékaři praktikující ájurvédskou medicínu, spočívá zase v tom, že se zabarvená nádoba obsahující čistou vodu postaví na slunce. Přitom dochází k procesu zvanému solarizace, což znamená, že sluneční paprsky nabijí vodu vlastnostmi barvy, kterou má zvolená nádoba. Taková voda pak pomáhá při konkrétních zdravotních potížích. Barvy ale ovlivňují také naše chutě, a dokonce mohou posloužit jako pomocníci při hubnutí.

Modrá lehce zkrotí apetit

Určitě jste už někdy slyšeli, že lidé, kteří potřebují shodit, by měli jíst z modrého talíře. Proč právě z modrého? Je známo, že tato barva přináší uvolnění, zklidnění, zmírňuje bolesti hlavy, bolesti v krku a kloubní potíže, podporuje koncentraci a kromě jiného snižuje chuť k jídlu. Zkombinujete-li navíc modré nádobí a interiér v téže barvě, nemusíte mít obavy, že byste toho spořádali víc, než je zdrávo. Zkuste to a uvidíte. Tlumivé účinky modré zřejmě pramení i z toho, že v přírodě nenajdeme příliš mnoho modrých jedlých plodů. Tahle barva zkrátka do jídelníčku moc nezapadá. Podobné účinky jako modrá má také fialová.

Červený talíř? Děkuji, nechci!

Červená barva je zajímavá v tom, že působí hned dvojím, v podstatě opačným efektem. Na jednu stranu podporuje tělesnou a duševní aktivitu, probouzí smyslnost a potlačuje depresivní nálady. Jde o barvu nabitou energií, a pokud se na talíři objeví červené potraviny (jahody, třešně, cherry rajčátka…), většinou se po nich jenom zapráší. V případě červeného talíře však platí pravý opak. Příroda má v tomhle jasno: červená rovná se nebezpečí (spousta lákavě červených bobulek je prudce jedovatá). Takže nikdy neservírujte jídlo na červeném talíři někomu, kdo trpí nechutenstvím.

Zelená regeneruje a osvěžuje

Zelená barva je na tom podobně jako červená. Působí proti neurózám (navozuje pocit vnitřní harmonie a klidu), proti stresu, únavě a nespavosti a navozuje pocit svěžesti. Díky zelené se organismus regeneruje a čerpá sílu. Špenátové listy, pórek, mangold, čerstvé bylinky, zelené hroznové víno, avokádo, limetky a další zelené potraviny vypadají na talíři velmi lákavě. Ale nic se nemá přehánět. Příliš mnoho zelené (na nádobí, na ubruse, v interiéru) působí spíše sterilním dojmem, který člověku na chuti k jídlu moc nepřidá.

Držíte dietu? Vyhněte se žluté

Žlutá barva povzbuzuje, rozveseluje a navozuje pocit bezpečí. Krásné žlutooranžové zbarvení ovoce a zeleniny, které způsobují karotenoidy (beta karoten, lykopen, lutein, zeaxanthin, kryptoxanthin a další) je učiněnou pastvou pro oči a doslova vybízí k ochutnání. Podobně působí žlutá barva v interiéru. Zlepšuje náladu, podporuje komunikaci, navozuje pocit štěstí a radosti, ale kromě jiného výrazně zvyšuje chuť k jídlu a potřebu konzumovat větší porce. Takže pokud chcete zhubnout, držte se od žluté raději dál.

Hnědá je fajn, růžová svádí ke hříchu

Velmi sympatická je v tomto ohledu hnědá barva, která symbolizuje úrodnou zem a v přeneseném slova smyslu pocit dostatku. V praxi to znamená, že s hnědým nádobím a zemitým odstínem interiéru se rozhodně nepřejíte, ale dopřejete si tak akorát. Tato barva evokuje klid a vyrovnanost, což znamená, že si jídlo vychutnáte beze spěchu a nebudete vstávat od stolu s těžkým žaludkem.

Příjemná je také růžová, barva něhy, jemnosti, romantické lásky… Ale pozor. Pokud je jí až příliš mnoho, probouzí chutě na sladká a nezdravá jídla.

Bílá působí spíš neutrálně

Bílá je symbolem jednoduchosti a čistoty. Na podzim a v zimě nahrazuje sluneční světlo a vyrovnává nedostatek energie. Povzbuzuje tvorbu serotoninu, pozitivně působí na srdce, krevní oběh, trávení, zrak a koordinaci. Co se týče jídla, působí spíš neutrálně. Bílou tedy rozhodně nic nezkazíte. Je-li jí však v interiéru až příliš mnoho (nádobí, nábytek, stěny, ubrusy), může se to negativně odrazit na našem apetitu. Je proto vhodné vykompenzovat ji barevnými doplňky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1