Není těstovina, jako těstovina

Není těstovina, jako těstovina

Těstoviny patří k velmi oblíbeným pokrmům, ať už jako příloha nebo samostatný chod. Někdo má rád klasické pšeničné, jiný holduje pro celozrnné. Patříte-li k milovníkům těstovin, pak si je pro jednou zkuste vyrobit sami doma. A možná si je už víckrát v obchodě nekoupíte. Připravit si totiž vlastní domácí těstoviny není nic složitého – bohatě vám k tomu postačí dvě suroviny. A tvary? Ty už jsou zcela na vaší fantazii.

Bezvaječné raději ne

V tom lepším případě se těstoviny vyrábějí z mouky a vajec – tedy zdroje bílkovin. V tom horším a častějším jen z mouky a vody. Mouka, ať už je jakákoli, je vlastně sacharid. Ta celozrnná je výživově hodnotnější – obsahuje vlákninu a minerály. Prospívá zažívání, lépe zasytí a dá nám něco málo živin navíc. Už ale asi tušíte, že díky výrobkům z mouky nezhubnete. Těstoviny jsou tedy ideální přílohou, pokud jsou vaječné, ale držíte-li redukční dietu, střídejme je na talíři i s jinými přílohami.

Proč dát šanci celozrnným těstovinám?

V obchodě se určitě podívejte na žitné těstoviny nebo celozrnné těstoviny, které jsou chuťově podobné těm klasickým, ale výživově jsou pro nás hodnotnější. Všeobecně je zdravější používat celozrnnou mouku, oproti které je ta klasická bílá poněkud prázdná, co se živin týče. A nebojte se, uděláte z nich stejně dobré šunkofleky, jako z těch pšeničných. Jestli se plánujete vrhnout na domácí těstoviny, zkuste pro začátek do obyčejné mouky přidat trochu té celozrnné.

Bezlepkové těstoviny

Rýžové nudle už jste asi měli, ale méně známé vám mohou být čočkové těstoviny nebo kukuřičné těstoviny. Jsou skvělou volbou pro celiaky a pro mnohé z nás zdrojem rostlinných bílkovin. Bezlepkové těstoviny se vyrábějí buď ze směsi bezlepkové mouky, anebo obiloviny nahradí jiná surovina – nejčastěji právě luštěniny. Pořídit se však dají i pohankové těstoviny, jáhlové těstoviny, nebo dokonce ty s příchutí špenátu a řepy. Vyrobit si je můžete i sami doma, stačí v receptu níže nahradit pšeničnou mouku nějakou jinou, bezlepkovou. Nemusíte se bát, že by vám nechutnaly!

Nudle jako od babičky

Těstoviny nejsou nic jiného, než mouka s vejci. Podle druhu těstovin volíme i mouku. Různé národy jsou zvyklé na různé druhy – zatímco do babiččiných nudlí patří hrubá mouka, v Itálii se používá semolina (krupice z tvrdozrnné přenice). Jestli se ale chystáte dělat plněné těstoviny, jako ravioli nebo tortellini, sáhněte po hladké nebo polohrubé mouce. Těsto bude jemnější a pružnější. A jak na to?

Základní recept na domácí těstoviny

Poměr je vždy 100 g mouky na 1 vejce, přičemž je potřeba přihlédnout k tomu, že každé vejce je jinak velké a každá mouka jinak saje. Nelze tedy počítat s receptem přesným na gram.

V misce rozmíchejte vajíčko a postupně do něj zapracujte mouku. Nepřidávejte ani vodu, ani sůl – není to potřeba, a pokud byste chtěli těstoviny usušit do zásoby, mohly by se rychleji kazit.

Zpracování těsta je fuška – měla by nám vzniknout opravdu hladká kulička. Jestli je těsto nepoddajné, dejte mu 10 minut odpočinku.

Hotové těsto uložte na hodinu do lednice, uvidíte, jak ho to promění.

Poté už nezbývá než ho vyválet. I to vám může dát zabrat – plát by měl být tenký tak, že skrz něj bude prosvítat světlo. Následně nakrájejte těstoviny nebo nudle, fantazii se meze nekladou, takže kromě vlasových nudlí do polévky si můžete vyzkoušet široké nudle, flíčky, nebo oblíbené tagliatelle.

V jedné vrstvě krásně těstoviny usušíte na utěrce. Mělo by jim stačit 24 hodin, ale vždy se přesvědčete, že chrastí a ani malý kousek nezůstal měkký. Uchovat je můžete třeba ve skleněné dóze.

Čínské nudle, německé špecle,…

Svou obdobu těstovin má každá země a kolem jejich vzniku je spousta legend. Všude mají tu svou! Zatímco v Asii se připravují nudle z rýžové mouky a jsou součástí všech denních jídel, jinde se do těsta přidává brambora. Za těstoviny lze považovat také ruské pelmeně s vynikající nádivkou. A miniaturní kuličky jménem tarhoňa mají zase v Maďarsku.

Za zkoušku rozhodně stojí všechny druhy těstovin, a protože přicházejí dlouhé podzimní večery, není lepší relaxace, než výroba těch vlastních!  

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1