Co mít v hubnoucí ledničce?

Co mít v hubnoucí ledničce?

Nejjistější způsob, jak něco nesníst, je nemít to po ruce. Co si nenakoupíte, po tom prostě, když vás doma honí mlsná, nemůžete sáhnout. Není tedy jednodušší pomůcka pro hubnutí, než správně poskládaná hubnoucí lednička a spižírna.

„Když se rozhodnete hubnout, měli byste se zbavit lákadel, jako jsou sušenky, chipsy, slané oříšky, bonbóny nebo čokoládové pamlsky, prostě všeho, co uspokojuje chutě, ale neřeší hlad,“ říká obezitoložka Petra Šrámková, primářka pražské OB kliniky. Tyto dobrůtky jsou zaručené kalorické bomby plné tuků a cukrů, které navíc zasytí jen na chvilku.

Jak se cítit sytý

Základem hubnoucí lednice a spižírny jsou potraviny, které nemají moc kalorií, ale dobře zasytí. Což jsou takové, které obsahují velké množství bílkovin. Bílkoviny při průchodu zažívacím traktem aktivují v tenkém střevě buňky, vytvářející hormony inkretiny. Ty běží do mozku, do řídícího centra, které má na starosti pocity spojené s hladem, a zařídí tu, že se člověk cítí sytý. Druhou důležitou složkou stravy je vláknina. „Ta sama o sobě není živinou, ale reguluje trávení tuků a sacharidů. Váže na sebe vodu, čímž nabývá na objemu, a to vede k pocitu nasycení,“ vysvětluje obezitoložka a nabízí pět rad pro štíhlé nákupy.

Zdravý jídelníček: Bílkoviny

1. Bílkoviny z masa

Kupujte šunku s co největším obsahem masa, v pořádku jsou jak ta dušená, tak i různé pršuty a schwarzwaldské šunky, když z nich odstraníte tučný okraj. Úplně ideální je mít v lednici přichystáno pečené nebo vařené kuřecí či krůtí maso bez kůže. Aby drůbeží maso nebylo moc suché a lépe se polykalo, připravte si k němu salát s dresingem z kávové lžičky oleje, lžíce jogurtu a kvalitního octa. Doplňte bylinky a koření.

2. Bílkoviny z mléka

S jistotou můžete sáhnout po sýru cottage, po nízkotučných variantách čerstvých přírodních sýrů. Z tvrdých sýrů vybírejte ty s 30, maximálně 40 procenty tuku. Nebojte se másla nebo margarínů, pečivo ale jimi pod sýr mažte jen hodně tence. Ideální potravinou pro hubnutí jsou olomoucké tvarůžky. Mají totiž jen 0,5 % tuku ve sto gramech, a když jsou zralé, tak hezky kloužou do krku. Jen si musíte zvyknout na jejich specifickou vůni.

3. Bílkoviny z rostlin

Dobrým zdrojem rostlinných bílkovin jsou tofu, seitan, quinoa nebo luštěniny, včetně cizrny. Má to ale háček – na rozdíl od živočišných bílkovin jsou ty rostlinné naším organismem využitelné jen ze 30 procent. Aby tedy člověk snědl dostatek takových bílkovin, musí konzumovat větší porce jídla. A tím přijímá zbytečně moc sacharidů. Takže vegetariánská strava nemusí být zárukou hubnutí.

4. Bílkoviny z ryb

Rybí maso je vynikající zdroj nejen bílkovin, ale i zdravých tuků, obsahujících omega 3 nenasycené mastné kyseliny. V dietě nevadí ani tučnější rybí maso, třeba z makrely či lososa. Minimálně kalorií mají zavináče a jiné ryby, nakládané bez tuku. Jezte ryby jednou až dvakrát týdně.

Zdravý jídelníček: Vláknina

Dospělý člověk by měl denně sníst 25 g vlákniny, v české populaci jí máme v jídelníčku bohužel jen 6 až 8 gramů denně. Do hubnoucí ledničky proto bezpodmínečně patří zelenina a ovoce, stejně tak ve spíži by neměly chybět přílohové brambory, kroupy, pohanka a také trocha chleba nebo celozrnného pečiva. Doporučuje se denně sníst půl kilogramu zeleniny (teď v zimě můžete vsadit i na pečenou zeleninu) a ovoce. Zelenina by měla převažovat, ovoce je sladké, proto ať tvoří asi pětinu, tedy 100 gramů.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1