Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Bábovka. Moučník nejen k nedělní kávičce

Publikováno: 17.10.2020
Bábovka. Moučník nejen k nedělní kávičce

Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Bábovka, jeden z nejoblíbenějších a možná i nejvariabilnějších moučníků. Může vonět po vanilce, oříšcích, kakau, máku, citronu … jmenovat bychom mohli donekonečna. Toto sladké pečivo nabízí tolik variant, že se snad nikdy neomrzí. Při pečení navíc krásně provoní celý byt, tak by byla určitě škoda, se o tu libou vůni připravit. My vám přinášíme hned 3 recepty, proto neváhejte, k nedělní kávičce se bude bábovka určitě hodit.

Maminčina tvarohová bábovka

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)
  • 200 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g polohrubé mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • dle chuti – rozinky (či brusinky) namočené v rumu

Postup: Ze všeho nejdříve si rozehřejte troubu na 180 °C a bábovkovou formu vymažte olejem a vysypte hrubou moukou. Následně si oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkou do pěny. Postupně zašlehejte změklé máslo, poté tvaroh. Je jedno, zda použijete kostku nebo ten ve vaničce. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Pokud budete chtít přidat rozinky (brusinky) namočené v rumu, teď je ta správná chvíle. Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh a už jen velmi zlehka vmíchejte do těsta. To opatrně vlijte to bábovkové formy, povrch uhlaďte a dejte péct do trouby na ca 45 min. Špejlí vyzkoušejte, zda je bábovka propečená.

Voňavá mrkvová bábovka

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 350 g mrkve
  • 100 g vlašských ořechů
  • 220 ml oleje
  • 300 g polohrubé mouky (použít můžete i celozrnnou)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli

Postup: Nejprve si zapněte troubu na 180 °C a formu na bábovku vymažte olejem a vysypte hrubou moukou. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přilévejte olej. Poté přidejte najemno nastrouhanou mrkev, nahrubo nasekané vlašské ořechy a promíchejte. Mouku smíchejte s kypřícím práškem, jedlou sodou, špetkou soli a perníkovým kořením. Sypkou směs přidejte do těsta a promíchejte. Vlijte do bábovkové formy a pečte v předehřáté troubě asi 60 min. Zda je bábovka hotová, vyzkoušejte špejlí.

Hrníčková jablečná bábovka

Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 1 ½ hrnku nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice

Postup: Předehřejte si troubu na 180 °C a bábovkovou formu vymažte olejem a vysypte hrubou moukou. Poté si vyšlehejte žloutky se třtinovým cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte olej. Do směsi vmíchejte nastrouhaná jablka. Přisypte skořici, mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Je-li směs příliš hustá, můžete ji naředit trochou mléka. Nakonec už jen zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto vlijte do bábovkové formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 min. Zda je bábovka propečená poznáte špejlí.

Tak co, nalákali jsme vás našimi recepty? Pokud by vám tyto 3 tipy přesto nestačily, pak na našem webu najdete ještě recept na Šlehačkovou bábovku nebo na Bezlepkovou bábovku s mákem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)