Štěstí je... být ženou!

Štěstí je... být ženou!

Také jste si už kolikrát říkala, že kdybyste byla muž, byl by život jistě snazší? Ale kdeže! Být ženou má přece řadu výhod. Tak se pojďme společně podívat, jaké to jsou.

Naše role ve společnosti

Od žen se tak nějak všeobecně očekává spousta věcí. Že budou skvělé mámy, manželky, hospodyňky, a to vše s úsměvem na tváři. Jakmile sejdou z předem nalinkované cesty, nebo se chtějí vydat jiným směrem (třeba nechtějí mít děti), už dostávají nelichotivé nálepky. A tak nám všemožní koučové a terapeuti radí, abychom byly samy sebou, ale ani v dnešní na první pohled uvolněné společnosti, to není tak docela jednoduché. I přesto je skvělé být ženou. A to hned z několika důvodů.

Ženský instinkt

Jsme citlivější a vnímavější než muži. Více si dokážeme všímat řeči těla, gest, vycítit pocity druhých, jsme empatičtější. I díky tomu dokážeme některé situace předvídat dopředu. Někdy se tomu také říká šestý smysl, ženská intuice, nebo jen tušení. V tu chvíli jde obvykle rozum stranou a my se rozhodneme poslechnout svůj vnitřní hlas.

Můžeme projevit slabost

Když ženy zvládnou samy úplně všechno, kolikrát tím muže ve svém okolí spíše vyděsí. Očekává se, že občas projevíme nějakou slabost, něco neumíme, nevíme si rady, ukápne nám slza. A muži pak mohou být našimi zachránci, chrabrými princi na bílých koních. Dopřejme jim občas tenhle pocit a užívejme si, že jsme křehké ženy.

Jsme mámy

Máme jedinečný dar přivést na svět nový život. A co si budeme povídat, poutu matka-dítě se obvykle nic nevyrovná, i když otcovský cit je také velmi silný. Možná je to odměna za to, že roky snášíme menstruaci, poté těhotenství a porod, který nebývá zrovna procházka růžovým sadem. Ale když pak vidíme úsměv našeho děťátka, vše je rázem zapomenuto.

Dožíváme se déle, než muži

České ženy mají v průměru o šest let delší život než muži. Není to však dáno jen tělesnými předpoklady. Muži totiž více holdují alkoholu, častěji si sami sáhnou na život (dokonce 4x častěji než ženy), a také více riskují (například za volantem).

Zvládáme víc věcí najednou

Podle některých teorií máme tuto schopnost danou už z velmi dávných dob. Muži jsou od přírody lovci, tudíž se zvládnou soustředit plně jen na jednu věc – na svou kořist. A na ženy zbývalo vše ostatní – sbírat, hlídat děti, oheň, připravit na něm večeři... a to nám vydrželo do dnešních dob, jen ty činnosti se trošičku pozměnily.

Nejsme agresivní, ješitné, ani tak soutěživé

Jasně že i nám ženám občas rupnou nervy a máme sto chutí nějaké sokyni vjet do vlasů. Navíc se říká, že během měsíce se v jedné ženě vystřídají čtyři její podoby. A co si budeme povídat, některé z nich, především třeba vlivem PMS nebývají zrovna příjemné. Ale vztek a zlost většinou ventilujeme jinak, i když to třeba někdy stojí nějakou tu tabulku čokolády. Muži jsou prostě více agresivní a mnohdy i impulzivní. Právě tyto jejich vlastnosti se hojně projevují za volantem. A pak se není čemu divit, že muži umírají dříve než ženy.

Vydržíme víc

O ženách se ví, že mají vyšší práh bolesti než muži. I z toho důvodu zvládneme porod a jiná příkoří. Ale je to znát i při běžných nemocech, jako je třeba nachlazení, nebo rýma. Nejen, že jsme dřív venku z postele, ale kolikrát do ní ani nestihneme ulehnout. Stále nás totiž žene myšlenka na to, že na nás stojí domácnost, děti... Říká se, že mámy si vzít dovolenou nikdy nemohou, ale občas mám pocit, že ani nemocenskou. I když pak je to spíše na úkor našeho zdraví.

Sečteno a podtrženo: myslím si, že je fajn být ženou. Jediná věc, co mužům můžeme závidět, je praktická stránka věci, když si potřebují odskočit někde na malou. Tam jsou výhody neoddiskutovatelné.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1