Štěstí je... být zdravý

Štěstí je... být zdravý

Většinou si ho moc nevážíme, dokud se něco nepřihodí a nám nezačne být ouvej. Řeč je o našem zdraví. Jenže právě to, jak se cítíme a zda je nám dobře, určuje, jestli jsme v našem životě šťastní.

Co určuje štěstí?

Možná si také občas říkáte, co je to štěstí. Jistě, je to jen muška zlatá a navíc se nedá nijak měřit. Je to čistě subjektivní pocit. Obecně se dá říci, že lidé, kteří svůj život popisují jako šťastný, prožívají více pozitivních zážitků a pocitů než těch negativních. Mnohdy je to také o našem pohledu, kdy se nedokážeme radovat ani tehdy, když k tomu máme důvod. Je to dáno nejen uspěchanou dobou, ale především existenčními nároky a nejistotami, kdy si nemůžeme být jistí tím, že stejně dobře se budeme mít za další měsíce, roky...

Všechno začíná v hlavě

Věděli jste, že šťastnější lidé jsou i zdravější? Dokonce to dokazují i lékařské výzkumy. Ty se zaměřily na jedince, kteří o sobě tvrdí, že jsou spokojení. Vědci zjistili, že takoví lidé jsou nejen po psychické stránce, ale i po té fyzické zdravější. Je to dáno i tím, že se většinou věnují nějakému sportu, neutápějí své smutky v alkoholu, případně je nezajídají nezdravým jídlem. Také lépe spí a více se o sebe starají. I díky tomu pak mají silnější imunitní systém, odolávají stresu i nemocem. A co víc, podle výzkumů se šťastní lidé dožívají i vyššího věku oproti těm, kteří se za spokojené a šťastné nepovažují.

A to není všechno...

Jak to tak bývá, štěstí si obvykle ke štěstí sedá, takže šťastlivci se navíc mohou pochlubit i spokojenějšími vztahy, a to jak partnerskými, tak i přátelskými. Navíc jsou i úspěšnější v práci. A hlavně se ze svých úspěchů dokáží radovat. Je tak zřejmé, že sebevědomí šťastných lidí a jejich spokojenost vyzařuje i do okolí, které je tak začne samo vnímat.

Začarovaný kruh

Pokud jste šťastní, pocítí to i vaše tělo a duch. Pokud je tomu naopak, odrazí se to právě v různých nemocech a potížích. Je to takový začarovaný kruh. A na počátku všeho jste vy sami a vnímání vašeho života. Podle různých statistik totiž nezáleží na tom, kolik člověk vydělává, kde žije, kam jezdí na dovolené apod. Naopak, lidé, kteří to neměli lehké a stále jim někdo házel klacky pod nohy, se mnohdy cítí spokojenější, než ti, kterým jde vše bez problémů.

Krok první: važte si toho, co máte

Ono se to lehčeji říká, než provádí, ale pokud chcete být šťastnější a potažmo tak i zdravější, je nutné začít sám u sebe. Ve své hlavě. Začněte být vděční. Třeba právě za to, že jste zdraví. Ne nadarmo se říká, že zdraví se nedá koupit. Važte si tedy svého těla, poděkujte mu za to, že právě díky němu můžete být tady. Važte si toho, že vás netrápí vážná nemoc, že ráno můžete vstát z postele a jít do práce. Važte si své rodiny a toho, že s ní můžete trávit čas, který tu máme všichni vyměřený. Važte si sami sebe. Změnit pohled na život je běh na dlouhou trať, ale v jejím cíli budete šťastnější a dokonce i zdravější.

Přečtěte si i další články z našeho malého seriálku na téma Štěstí je…:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1