Vnitřní harmonie začíná spojením svých sil, ne bojem proti nim

Vnitřní harmonie začíná spojením svých sil, ne bojem proti nim

Každý člověk v sobě nese hned několik bytostí a nebo částí, chcete-li. Každá má pro nás život určitý význam a spolu tvoří skvělý tým. Jenže místo spolupráce spolu tyto složky povětšinou bojují. A jsme to my, kdo jim místo květin dává do rukou zbraně. Co tedy s tím? Pojďme se seznámit.

Vnitřní dítě aneb snílek

Pozorujte někdy malé dítě. Jeho svět bývá krásný, pořád je co objevovat, co si přát, co si představovat. Svět není v jeho podání černobílý, je duhový. Stejně tak jedna naše část umí snít. Tahle snící část nám dovoluje být kreativní. Jakýmkoli směrem si zamaneme. Neexistují tady hranice, pravidla, „ne-možnost.“ Je tu jen čirá radost ze snění. „Co si umíme představit, to už existuje,“ řekl Nikola Tesla.

Jenže, někdy jsme tuto naši část uzavřeli. Ani tolik nezáleží na důvodech proč, i když samozřejmě mohou pomoci s pochopením nás samých. Cílem je, postavit se na vlastní vnitřní nohy, i když zpočátku třeba trochu neohrabaně (pořád jste dítě). Jednou z cest k úlevě je laskavost k sobě i druhým a odpuštění situacím i lidem, které v nás vyvolaly strach ze snění. Jde o vás.

Dospělé já aneb realizátor

Být realizátorem je chtít věci skutečně udělat. Pokud chcete zasázet květiny, jdete do květinářství a kupujete vše potřebné. Pokud vám v autě bliká kontrolka, voláte autoservis nebo zdatného kamaráda s dílnou v garáži. Dospělost totiž vytváří skutečné věci, které dítě vysní. Jenže... Někdy narazí na situaci, kterou vyřešit neumí. Zoufale kouká na snílka a ten ještě přidá nějaké to vylepšení. Co dál? Realizátor sedí, kouká a je bezradný. Možná má strach. Čeká na ránu od kritika. Pokud realizátorovi chybí (vnitřní) podpora (= motivace, touha), je unavený, neochotný a časem prostě najde důvod k tomu být líný. Často tomu předchází část: „Vždyť to nemá cenu.“ Nepleťte si lenost s odpočinkem! Jedno nás vysiluje a druhé posiluje. Vyzrajte na sebe krok za krokem. Každý den se naučte něco nového.

Vnitřní kritik aneb rodič v pozoru

Většina z nás zná kritika jako neodbytný hlas v hlavě, který říká: „Tenhle dortík nejez, nevejdeš se do těch šatů.“ Nebo: „A co sis jako myslel, když jsi mu to řekl? On je tady šéf.“ A snad nejlepší: „Na to nejsi dost dobrá. To nezvládneš.“ Tak to není proces konstruktivní práce. To je kulometný útok, který nás zanechá zraněné, unavené a nenaplněné. Tato část je naše „mysl,“ která statisticky něco vyhodnotila, avšak udává rozkazy na špatném místě. Není nepřítelem, jen tu nemá co dělat. Pozvěte tu správnou část, která se krčí v koutku naší duše. Konstruktivní vnitřní kritik je totiž důležitý.

Jistou pragmatickou část uvnitř sebe potřebujeme. Ta se totiž nad našimi sny a plány zamyslí. Ne zkritizuje, zamyslí. Co jsou úskalí, která mohou můj sen a jeho realizaci zdržet nebo ohrozit? Šlo by to udělat jinak? A co takhle? Dovolte si ho poslechnout, on totiž není proti vám! Je s vámi a přihlíží k faktorům, které jste dříve neviděli.

Začněte tvořit

Pocit harmonie nastoupí v okamžiku, kdy si tyto naše části uvědomíme. Nejsou jedna lepší, druhá horší a ta třetí zbytečná. Jsou to dílky jednoho obrazu nás, který nám pomáhá věci tvořit a realizovat v souladu se sebou, s okolím a v radosti. Najednou pro nás přestane být spousta věcí problém. Řešení zpravidla existuje, jen my ho přes své slepé místo nevidíme. Toužíme po něčem, co ve skutečnosti vypadá jinak a my si toho proto nevšimneme. Pokud máme tuto partičku pospolu, rozšíří se nám možnosti a varianty. My samotní pro to vlastně nemusíme příliš udělat. Jen jim zůstat otevření.

Partička uvnitř nás v akci

Jak to tedy funguje? Snílek něco vysní. Vzdušné zámky, chcete-li. Realizátor se toho chytí a začne tvořit. Kritik do procesu vstupuje, když něco drhne, nebo před tím, než to drhnout začne. Posílá k revizi snílkovi, který s naivním nadšením upraví své plány. Realizátorovi se uleví a pracuje. Kritik pozoruje. A výsledkem je naše spokojenost. To, čeho jsme dosáhli nás těší, i když to někdy není to, co byla naše původní představa.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1