Ven z bubliny!
Komfortní zóna. Pojem, který je často užívaný v souvislosti s novými životními výzvami, příležitostmi a změnami. Komfortní zóna je bublina, ve které se cítíme dobře a bezpečně. Setrvávání v komfortní zóně nám ale brání ve využití potenciálu, který v sobě máme. Důvodů, proč se občas vyplatí komfortní zónu opustit, se dozvíte v našem článku.

Komfortní zóna, místo pohody a bezpečí

Dobře je nám tam, kde se cítíme komfortně, v bezpečí, kde zažíváme pohodu, kde je nám vše dobře známé a vše máme pod kontrolou. Na takovém místě nezažíváme žádné obavy, stres či úzkosti. V této komfortní zóně jsme schopni podávat stabilní výkony. Komfortní zóna, a to i přesto, že se v ní cítíme tak dobře, nám však může bránit uskutečňovat v životě věci, po kterých toužíme. Nové výzvy, příležitosti a možnosti jsou obvykle spojeny s nutností tuto naši bublinu opustit, což v nás zcela logicky vzbuzuje negativní pocity, jako je strach a úzkost.

Komfortní zóna jako past

Bylo vám nabídnuto vysněné pracovní místo za předpokladu, že absolvujete několik školení a půl roku strávíte na zahraniční stáži. Vám, kterému je nejlépe doma. Navíc máte pocit, že už jste se toho v životě naučili dost a ze srdce nenávidíte cestování a pobyt v cizím prostředí. Na druhou stranu jde o místo, o kterém jste takřka celý život snili, a plat je téměř trojnásobný, než máte teď. Neustále přemýšlíte, co všechno by to pro vás znamenalo a čím víc o tom přemýšlíte, tím jsou vaše obavy horší. Budete muset opustit svoji rodinu, jistoty, klid a pohodlí, na které jste zvyklí. A tak se nakonec rozhodnete, že raději zůstanete tam, kde jste. V mizerně placené práci, s nepříjemným šéfem, ale doma, v klidu a pohodlí, ve své komfortní zóně. A není to škoda?

Stres, který pomáhá

Výstup z komfortní zóny představuje určitou míru stresu. Jde ale o pozitivní stres, tzv. eustres, který působí-li v rozumné míře, pomáhá dosahovat lepších výkonů. Aktivuje nás a motivuje k akci. Podněty v podobě eustresu nás stimulují k větší produktivitě, osobnímu růstu, motivaci k dosahování cílů, ale i k lepší kvalitě života a životní spokojenosti. Eustres působí na pozornost, soustředění, paměť, a proto je určitá míra pozitivního stresu důležitá nejen během pracovních pohovorů, plnění pracovních úkolů, ale také u studentů během zkoušek.

Zkuste to a vyjděte z bubliny!

Pokud vás láká vystoupit ze své komfortní zóny, ale máte obavy, které vás nepustí dál, máme pro vás pár tipů, které vám pomohou komfortní zónu opustit.

  • Zkuste vaše obavy „přetavit“ do jiných emocí. Dobrodružství, vzrušení, nadšení a očekávání zní přece mnohem lépe než strach z neznámého. Změny a určitá míra riskování mohou někdy přinést vytoužené vítězství a k životu patří.
  • Trénujte! Po malých krůčcích dělejte to, čeho se nejvíc obáváte. Bojíte se telefonovat? Každý den někomu zavolejte! Přátelé, kteří vás dlouho neslyšeli, to ocení.
  • Myslete pozitivně! Životní optimismus vás nabije energií a chutí do života.
  • Jsou vaše obavy vůbec opodstatněné? Někdy se obáváme něčeho, co nemá vůbec žádný reálný podklad. Jde pouze o naše vlastní myšlení, které nás bohužel nejvíc limituje.
  • Dělejte malé změny, které vás budou bavit, a třeba se nakonec odhodláte k nějaké větší. Vše nové nemusí být vždy špatné.
  • Opustíte-li vaši komfortní zónu, zjistíte o sobě spoustu věcí, o kterých jste doposud neměli ani tušení.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1