Jak zapracovat na svém soustředění

Jak zapracovat na svém soustředění

Umět se soustředit, to je základ úspěchu. Schopnost „být tady a teď“, ponořit se plně do toho, co právě děláte, vám umožní nejen pracovat mnohem efektivněji, ale zvýší také vaši pracovní výkonnost a umožní vám rychleji a lépe řešit nastalé problémy. A co víc – dodá vám to pocit uspokojení ze sebe sama, a to je pocit k nezaplacení. Chce to přitom jenom málo, dbát na několik praktických věcí...

1. Nasnídejte se

Možná teď namítnete, jak právě tohle souvisí se schopností se soustředit, ale věřte, že velmi. Po dlouhé noci tělo potřebuje čerstvé palivo, a když mu ho nedáte, pojede během den „na výpary“, což záhy poznáte mimo jiné na snížené duševní výkonnosti. Potřebnou dávku energie získáte díky dobré snídani. Na croissant v rychlosti zhltnutý cestou do práce, zalitý velkým kelímkem přeslazeného cappuccina ale rovnou zapomeňte. Pro svěží rozjezd je vhodná například ovesná kaše s ořechy, medem a sušeným ovocem nebo plátek celozrnného chleba s vejcem, kouskem libové šunky a čerstvou zeleninou.

2. Vytvořte si seznam

Musíte přes den zvládnout tolik povinností, že už jenom při samotném pomyšlení na to vás přepadá „smrtelná“ únava? A v praxi to pak zpravidla dopadá tak, že běháte od jednoho ke druhému, nevíte, co dřív, a ve finále nikdy pořádně nic nestihnete? Vyčleňte si každý večer 10 minut a udělejte si seznam úkolů na další den. Budete mít lepší přehled o tom, co potřebujete vyřídit, a odškrtávání jednotlivých položek vám přinese pocit uspokojení. Je také dobré určit si priority. Ty nejnáročnější úkoly, do kterých se vám vůbec, ale vůbec nechce, byste měli vyřídit jako první. Jinak vám budou po celý den strašit v hlavě.

3. Začněte s čistým stolem

Ruku na srdce, když ráno přijdete k pracovnímu stolu, kde se bez ladu a skladu povaluje tisíc věcí včetně včerejší nedopité kávy, pocítíte spíš než chuť do práce touhu vzít do zaječích, je to tak? Takže až příště budete odcházet domů, věnujte pár minut úklidu. Ta chvilička vás nevytrhne a druhý den vám práce půjde mnohem snáz od ruky. Je vždycky lepší začínat s čistým stolem, což v daném případě platí doslova.

4. Zařaďte přestávky

Žádný extrém není zdravý. Ani zbytečná prokrastinace, ale ani snaha jet bez přestání na plný plyn. Nejste stroj, a pokud budete pracovat, aniž byste si vydechli, váš mozek rychle sníží svou výkonnost a o nějakém soustředění si budete moct nechat leda tak zdát. Pravidelné krátké pauzy vám naopak pomohou udržet pozornost. Zkuste odpočívat alespoň 5–10 minut po každé hodině práce, nebo 3–5 minut po každé půlhodině. Běžte se na chvilku projít (třeba do kuchyňky pro vodu), protáhněte se, podívejte se z okna, nebo si jen tak na chvíli zavřete oči a myslete na něco hezkého. Případně si vyběhněte pár pater schodů, máte-li tu možnost. Rozproudí se vám krev a mozek se okysličí.

5. Uvolněte se

Člověk se mnohem lépe soustředí tehdy, pokud je uvolněný a není ve stresu. Vyzkoušejte několik jednoduchých relaxačních cvičení, která bez problémů můžete provádět i v práci:

  • Uvolněte si obratle: Povolte ruce podél těla a rameny pomalu opisujte co největší půlkruh. Nebo sepněte ruce za zády, s nádechem přitáhněte lopatky k sobě a ramena tlačte dolů. Můžete zkusit i následující cvik. Sedněte si na kraj židle, položte si kotník jedné nohy na koleno té druhé a předkloňte se. Záda se vyhrbí a obratle se uvolní pěkně jeden po druhém. 

  • Zatněte a povolte: Díky tzv. progresivní relaxaci se naučíte rozlišovat mezi napjatými a uvolněnými svaly, takže příště už poznáte, kdy jste ve stresu a je třeba se uvolnit. Začněte tím, že sevřete pěsti, abyste pocítili napětí v loktech. Totéž proveďte s bicepsy, šíjovými, zádovými, břišními, stehenními a hýžďovými svaly. Nezapomínejte zhluboka dýchat a při každém výdechu se co nejvíc uvolněte.
  • Zaostřete na svůj stůl: Lámete si hlavu s nějakým úkolem, ale za zády vám mluví kolegové a zvoní telefony, takže se nemůžete soustředit? Pomůže jednoduchá technika z jógy. Zadívejte se pár vteřin na libovolný předmět na vašem stole a přitom si v duchu opakujte pokyn „uvolni se“. Zní to možná až příliš jednoduše, ale vážně to pomáhá.

6. Procvičte oči

Příčinou toho, proč se nedokážete soustředit, mohou být někdy také unavené oči, vyčerpané z věčného zírání do monitoru. Osvěžte je jednoduchým cvičením:

  • Střídavý pohled: Na 2–3 vteřiny se podívejte na nějaký předmět na svém stole a pak se zadívejte oknem do dáli. Tenhle nenápadný, ale velmi účinný cvik byste měli provádět aspoň 2 minuty.
  • Oční gymnastika: Funguje jako přirozená masáž, zlepšuje látkovou výměnu v očích a příznivě ovlivňuje zrak. Jak na to? Rychle zamrkejte, koukněte se nahoru a dolů, doleva a doprava, ve směru úhlopříčky, zakružte očima na obě strany a nakonec znovu rychle zamrkejte. Každý pohyb zopakujte 10krát a mezi jednotlivými cviky si dejte vždy malou pauzu a oči na 10 vteřin zavřete. 

​​​​​​​

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1