Umíte se přizpůsobit nebo jsou pro vás změny postrachem?

Umíte se přizpůsobit nebo jsou pro vás změny postrachem?

Během života se setkáváme s řadou změn. Zatímco některé změny jsou vítané, jiné v nás vzbuzují obavy. To, jaký postoj k těmto změnám zaujímáme, do značné míry určuje, jaký náš život bude. Změny nás nutí vystoupit ze své komfortní zóny, což není vždy příjemné, a proto se změn obáváme. Většinou ale zcela zbytečně.

Změna je život

Každý den s sebou přináší menší či větší změny. Je třeba umět okamžitě reagovat nejen na změny v osobním životě, ale také v tom pracovním. Schopnost umět se přizpůsobit změnám je pro dnešní hektickou dobu velmi důležitá a společně s komunikačními schopnosti a emoční inteligencí je zásadním předpokladem spokojenosti jak v oblasti osobní, tak pracovní. Schopnost zvládat změny je proto velmi ceněnou kompetencí také u pracovních pohovorů. Oproti tomu neschopnost změny přijímat je podle psychologů předpokladem pracovních neúspěchů a problematických mezilidských vztahů.

Zvyšte si adaptační kvocient

Nutnost řešit každý den nové úkoly, zvládat stresové situace a s nimi přicházející změny si vyžaduje značnou psychickou odolnost. Tato schopnost je dnes spojována s pojmem adaptační kvocient, který ukazuje, jak je člověk schopen zvládat a přijímat změny.

Změna, ztráta rovnováhy

Změna znamená narušení vnitřního klidu a harmonie. A takové narušení většina lidí nevítá s nadšením. Každá změna znamená nutnost reagovat a přizpůsobit se, což vyžaduje energii, která nás nutí vystoupit z naší komfortní zóny. V důsledku nepředvídatelných, nechtěných a námi neovlivnitelných změn tak zažíváme stres, což se velmi negativně podepisuje na naší psychice. Pro naše duševní zdraví je tak mnohem výhodnější naučit se změny zvládat a nenechat se jimi vykolejit.

Jak přežít změny?

  • Mějte pozitivní očekávání

Změna bývá často spojena s negativním očekáváním. Změna může vyvolávat úzkost, obavy, deprese. Řešením je umět vnímat změnu s pozitivním očekáváním. Pokud přece někoho přeřadí na jinou práci, nemusí vždy nutně jít o práci horší. Budeme-li se zaměřovat více na pozitivní aspekty změn, nebudeme změny prožívat s tolika negativními emocemi.

  • Nenechte se vykolejit

V životě je důležité být připraven i na takové věci, na které se předem připravit nelze. Schopnost přizpůsobit se novým lidem, životním podmínkám, událostem a situacím, umožňuje být schopen změny lépe přijímat. Nejde o to, za každou cenu umět přijímat všechny životní změny s úsměvem, ale jde o to, být na změny připraven a vnímat je jako běžnou součást každodenního života.

  • Nedělejte unáhlená a definitivní rozhodnutí

Na to, opustit zaměstnání jen proto, že nás přeřadili do vedlejší kanceláře, je vždycky dost času. Proto je důležité se vyhnout unáhleným rozhodnutím, kterých bychom mohli později, s chladnou hlavou, litovat. Přijmout umět změny si někdy vyžaduje čas a odstup.

  • Mějte pozitivní myšlení

I když se nám změna nelíbí, důležité je zůstat optimistou. A kdo ví, jestli právě tahle změna nás neposune v životě dál.  

  • Umění přijmout

Některé lidi, události a věci, musíme v životě přijmout, ať se nám to líbí nebo ne, protože změna je život!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1