Umíte odpočívat?

Umíte odpočívat?

Máte chvilku volna, ale místo toho, abyste si ho náležitě užili, myslíte na to, co je ještě potřeba zařídit, sehnat, uklidit či nakoupit? Relax je pro vás cizí nebo sprosté slovo? Pak pozor, aby vám to vaše tělo jednou nevrátilo.

Jsme zvyklé jet na 110%

Dnešní doba na všechny klade vysoké nároky, a tak jsme zvyklé podávat stoprocentní výkony a k tomu ještě něco přihodit. Je jedno, zda jsme doma nebo v zaměstnání. Žijeme pod trvalým tlakem se seznamem úkolů, co se „musí“ stihnout a strachů z toho, když je nesplníme. Jakmile přijde chvilka volna, většinou neumíme zvolnit. Honem vytáhneme nějaký zasunutý úkol ze seznamu. Jinak se totiž dokážeme cítit i provinile, že „nic“ neděláme. Jenže pro tělo je odpočinek zásadní. Během něj mimo jiné dochází k regeneraci buněk. Pokud mu ho nedopřejete, některé orgány se přetíží a vaše náchylnost k nemocem roste.

Unavená mysl řešení nevidí

O svůj klid prosí i naše mysl. Jakmile dlouhodobě fungujeme na vysoké obrátky, náš pohled na svět se výrazně zúží. Ztrácíme nadhled i schopnost vhodně reagovat na změny. Stres si začíná vybírat svou daň v podobě zdravotních potíží. Svět se zdá celkově temnějším místem, než tomu může v realitě skutečně být. Pokud mozek necháte zdánlivě zahálet, má čas utřídit všechny zážitky či vzpomínky. Dokáže se soustředit i na zasuté problémy a nabídne vám „nová“ řešení, případně nečekaný úhel pohledu. A to většinou ve chvíli, kdy to vůbec nečekáte.

Dovolte si luxus odpočinku

Prvním krokem, jak se naučit odpočívat, je přiznat si únavu. Je naprosto přirozenou součástí našeho života a není selháním nebo hanbou, jak se mnoho lidí snaží naznačovat. Své výčitky svědomí pravděpodobně nezaženete tak rychle, ale své mysli (která je v jejich produkci tak aktivní) můžete poděkovat za názor. Dlouhý seznam věcí, které čekají na vyřízení pravděpodobně nezmizí, ale také se svět nezhroutí, když budou termíny splnění smysluplnější.

Dalším krokem je „zamyslet se“ a uvědomit si, co byste opravdu rádi dělali (ne to, co se od vás očekává, protože je to zrovna in a dělá to každý). Odpovědí na otázku může být třeba to, že chcete jen sedět před krbem a pozorovat nerušeně plameny, nebo vás možná láká četba nějaké absolutně neintelektuální knihy, tanec či sklenka vína s přáteli. Dejte také průchod svým pocitům a přáním. Klidně si snězte ukryté sušenky a drobky smeťte na zem.  

Nejsem na příjmu

Až se tedy konečně najde ta chvilka klidu, nezapomeňte vypnout telefon, počítač a nejlépe i všem oznámit, že tohle je jen váš čas. Prostě se na okamžik vytraťte z tohoto světa jen do toho vašeho. A pamatujte na to, že by to nemělo být jen něco výjimečného...ojedinělého. Náš mozek i tělo je v zápřahu neustále, takže pravidelná chvilka odpočinku je nutností. Ideální proto bude, když si do diáře už napřed naplánujete „nicnedělání,“ tzv. pyžamkový den.

Metod, jak vyzrát na únavu je samozřejmě velké množství, ale základem je kvalitní strava a pravidelný pohyb. Pomocníkem se mohou stát i různé byliny, vůně a případně doplňky stravy zaměřené na efektivní využití stravy a dodání potřebných látek povzbuzující energii.

Signály, že už je odpočinek vážně potřeba:

  • bolest hlavy
  • nespavost
  • nepřekonatelná únava
  • povinnosti a práci plníte s nechutí
  • nemožnost vypudit myšlenky typu: musím, je potřeba udělat…
  • nechutenství nebo naopak přejídání, výraznější chuť na sladké
  • pomalé myšlení, nervozita, strach z budoucnosti
  • přibírání na váze bez zjevné příčiny
  • a ten hlavní signál? Nebaví vás život.

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1