Naučte svou dospívající dceru mít se ráda

Naučte svou dospívající dceru mít se ráda

Která matka by nechtěla, aby z její dcery vyrostla zdravě sebevědomá žena, která se má ráda, zná svou hodnotu a váží si sebe sama? Takové přání má každá matka. Možná se také zamýšlí nad tím, zda ke štěstí své dcery a k jejímu spokojenému životu může nějak přispět. Ano, může naučit svou dceru mít se ráda, a to i přes možné nedostatky, se kterými každá žena občas bojuje. Bohužel nemusí jít o nic jednoduchého, zvlášť když všudypřítomná média nahrávají spíše „dokonalé kráse“.

Nástrahy dospívání

V období dospívání je pro dívky typické, že se zaměřují na svůj vzhled a začnou se srovnávat s ostatními. Dospívání je díky hormonálním změnám velmi bouřlivé období. Dospívající hledají svou identitu a vlastní hodnoty a postoje. V době, kdy dospívající dívku obklopují nerealistické obrazy fyzické krásy, může být velmi těžké takový tlak ustát a smířit se s vlastní nedokonalostí. Bohužel je mnoho dívek, které v důsledku negativních komentářů na svůj vzhled končí v ordinacích psychiatrů s diagnózou porucha příjmu potravy.

Jak mít ráda své tělo?

Schopnost mít se ráda je zásadním faktorem ovlivňujícím spokojenost s vlastním tělem. I když bychom těžko našly ženu, která je se svým tělem 100% spokojená, důležité je mít ke svému tělu pozitivní postoj, a to i přes všechny nedostatky. Podle odborníků hraje významnou roli ve vnímání a hodnocení vlastního těla u dospívajících dívek matka. Výzkumy dokazují, že pokud je matka spokojená se svým tělem, je pravděpodobné, že stejný postoj bude mít ke svému tělu i její dcera. A to dokonce i přes řadu nedostatků, které má i sama matka, avšak bere je s nadhledem, protože nikdo není dokonalý. Komentujete často své tělesné proporce? Srovnáváte neustále svůj vzhled s ostatními ženami? Snažíte se neustále pracovat na svých tělesných nedostatcích, i když vám okolí tvrdí, že to vůbec není třeba? Pokud ano, pravděpodobně to samé bude dělat i vaše dcera.

Hledejte to pozitivní

Pozitivní myšlení je často frekventovaný pojem v oblasti psychologie, zdravého životního stylu a osobního rozvoje. Pozitivní přístup se vyplatí nejen v přístupu k věcem a událostem kolem nás, ale i ke svému tělu. Budeme-li vést dívku k tomu, aby o svém těle hovořila s láskou, úctou a respektem, bude hodnotu svého těla vnímat jinak, než když při pohledu do zrcadla bude hledat jen nedostatky. A nejde jen o tělesný vzhled. Veďte dívku k tomu, aby o sobě smýšlela pozitivně. Zkuste s ní vést rozhovor nejen o tom, co se jí nepovedlo, ale také o tom, v čem je dobrá, jaké jsou její silné stránky, co má na sobě ráda a na které své vlastnosti a schopnosti je pyšná.

Postavte se za svou dceru

Prostředím, kde se dívka může setkat s kritickými poznámkami na svůj vzhled, bývá nejčastěji škola. A není žádnou novinkou, že důvodem k šikaně je právě fyzický vzhled. A je jedno, zda jde o výšku, váhu, barvu vlasů či pleti nebo oblečení, které neodpovídá současným módním trendům. S poznámkami na svůj vzhled se ale dívky mohou setkat i v rodině. Ať už jde o rodinnou kritiku („Ty se za chvíli do ničeho nevejdeš!“) nebo krajně nevhodné, i když mnohdy dobře myšlené, poznámky („Ty jsi taková pěkně kulaťoučká!“). Vždy se za svoji dceru postavte! Stanovte hranice, za které ani ti nejbližší nemohou zacházet, protože tím, byť neúmyslně, sráží sebevědomí vaší dcery.

Nenásilnou cestou

Zdravý životní styl je téma, které se dotýká nás všech. Veďte svou dceru nenásilnou cestou k tomu, aby dodržovala zásady zdravého životního stylu. Pokud je takový životní styl pro vaši rodinu běžnou rutinou, nepůjde o nic těžkého. Děti zcela automaticky přejímají postoje a hodnoty své rodiny. Pokud je u vás o zdraví pečováno a je považováno za nejcennější komoditu, stejně tak bude pro vaši dceru naprosto přirozené se o své zdraví, a tedy i tělo, starat. Základem zdravého životního stylu je pestrý a vyvážený jídelníček, dostatečný pitný režim, dostatek aktivního pohybu, kvalitního spánku a eliminace stresu. A protože tělo a duše fungují jako spojené nádoby, nezapomínejte u vaší dcery podpořit také optimistický pohled na život.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1