Dvakrát do stejného vztahu (ne)vstoupíš

Dvakrát do stejného vztahu (ne)vstoupíš

Vztahy jsou alfou a omegou lidského bytí. Každý partnerský vztah projde během svého trvání nějakou krizí, která někdy končí rozchodem. I přestože se říká, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, jsou i tací, kteří do stejné řeky, resp. vztahu, vstupují. Důvodů, proč se rozhodnou ke svému bývalému partnerovi vrátit, je mnoho.

Mám mu (jí) dát ještě šanci?

Otázka, na kterou nám nikdo nedá odpověď. Pokud se zeptáme lidí v našem okolí, budeme dostávat protichůdné odpovědi. Jedni budou zastávat názor se nevracet, protože lidé se příliš nemění. Druzí naopak doporučí návrat, protože během odluky si dotyčný jistě uvědomil, jak moc mu chybíme a vztahu si teď bude mnohem víc vážit. Stát se mohou obě varianty. Nikdy se ale nedozvíme, jak by vztah dopadl, pokud to nezkusíme. Záleží proto jen na nás, jestli zariskujeme a dáme vztahu novou šanci.

Kdy je lepší se nevracet

V některých případech je ale lepší se do vztahu nevracet. Většinou jde o vztahy s osobností s patologickými rysy (žárlivec, alkoholik, tyran, násilník aj.). Tam je lepší vzít nohy na ramena co nejdříve. Pokud jsme opustili násilnického alkoholika, lze předpokládat, že se během odluky nezměnil v mírumilovného abstinenta.

Kdy se vrátit

Návraty, které se mohou vyplatit, existují. Jsou to většinou návraty do vztahů, které byly ukončeny v afektu, v důsledku nevěry či psychické nezralosti. Rozchody v afektu jsou typické pro vztahy nesezdané a bezdětné. „Víš co, tak můžeš jít!“, řekne jeden z partnerů a druhý opáčí: „Tak já teda jdu!“ A je po vztahu. Zvlášť v dnešní době jsou vztahy díky mobilním telefonům ukončeny během několika minut, stačí jedna SMS. V případě, že jsou oba partneři příliš hrdí na to, aby uznali svou chybu, dojde k odluce, která ale někdy může vztahu prospět. Šanci na kvalitní vztah mají i ti, kteří se potkali jako velmi mladí a rozchod byl způsoben jejich nezralostí. Pokud do vztahu vstoupí znovu, vstoupí do něj už jako jiní lidé, zralí partneři.

Nevěra jako šance

Pro mnoho lidí je nevěra naprosto jasným důvodem pro rozchod. Podle odborníků lze chápat nevěru ale také jako šanci na změnu v dosavadním fungováni vztahu. Nevěra je signálem, že jeden z partnerů není ve vztahu spokojený. Pokud se lidé dokážou vyhnout výčitkám a jsou schopni odpustit, lze předpokládat, že vtah bude opět fungovat. Základem je ale obnovení důvěry, což je běh na dlouhou trať. Jiná situace nastává v případě chronického proutníka, ale samozřejmě by se našli i vztahoví kaskadéři, kteří by i tomuto vztahu dali šanci.  

Nečekat nemožné

Představy, že tzv. nový začátek všechno změní, se sice mohou naplnit, ale lepší je mít reálná očekávání.  Po počáteční snaze může dojít k tomu, že se vztah brzy ocitne ve stejné fázi, ve které jsme z něj odešli. Počítat je dobré i s možností, že vztah nevyjde. Přece jen už toho druhého známe a tzv. víme, do čeho jdeme.

Nestranný odborník

Pokud se nedokážeme rozhodnout, zda dát vztahu šanci, je lepší si promluvit s někým nestranným. V současné době existuje široká nabídka psychologických služeb, které nabízejí konzultace na téma partnerských vztahů. Pokud se ale někdo domnívá, že dostane konkrétní odpověď, bude nejspíš zklamán. Terapeut nám pomůže získat reálný náhled na situaci a ujasnit si, co od vztahu očekáváme. To, že nedostaneme radu, je ale v naprostém pořádku. Nejlepším odborníkem na náš vztah jsme totiž jen my sami!

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1