Růžový měsíc říjen je u konce. Prevence rakoviny prsu je ale stále aktuální

Růžový měsíc říjen je u konce. Prevence rakoviny prsu je ale stále aktuální

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Růžové stužky, průvody, sbírky, vzdělávací akce a mamografie zdarma. To všechno bylo programem měsíce října – takzvaně růžového, který je věnován osvětě o rakovině prsu a její prevenci. Měsíc je sice u konce, ale na prevenci tohoto onemocnění je potřeba myslet pořád. Jaké jsou ty nejdůležitější kroky?

Co je to růžový říjen?

Růžový říjen neboli Pink October je měsíc symbolicky věnovaný osvětě a prevenci rakoviny prsu. Během tohoto období se po celém světě konají různé akce a události s cílem zvýšit povědomí právě o důležitosti prevence a včasném odhalení nemoci. Důležitým úkolem je i motivovat ženy k pravidelnému vyšetření a samovyšetření prsou.

Podle ministerstva zdravotnictví je zhoubný nádor prsu nejčastějším nádorovým onemocněním žen v České republice. Počet nově hlášených případů stoupá, snižuje se však mortalita. To znamená, že díky zavedení pravidelného vyšetřování a lepších léčebných možností umírá méně pacientů s touto nemocí.

Jaká je prevence rakoviny prsu?

Prevencí významně snížíme riziko onemocnění. Skládá se z několika kroků:

  1. Pravidelná samovyšetření prsou: Samovyšetření by se mělo provádět ideálně jednou měsíčně. Pomáhá odhalit změny kůže, tvaru prsu a bradavky a velikosti. Dnes je možné najít spoustu návodů, které radí, jak při samovyšetření postupovat.
  2. Mamografie: Jedná se o důležité vyšetření pro rané odhalení nemoci. V České republice je pro ženy starší 45 let zdarma jednou za dva roky.
  3. Zdravý životní styl: Zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita, kvalitní spánek, vyvarování se stresu a omezení alkoholu jsou významné preventivní kroky.
  4. Genetické vyšetření: Pokud máte rodinnou historii rakoviny prsu, genetické testování může prozradit náchylnost k onemocnění.

VIDEO: Jak si samovyšetřit prsa

Co je to mamograf a kdy je zdarma?

Mamograf je rentgenový přístroj, který se používá k vyšetření prsou. Umožňuje detekovat změny a nádory, které nejsou znatelné při běžném vyšetření a samovyšetření prsou.  V současné době jde o nejspolehlivější metodu v odhalování nádorů prsu i v počátečním stadiu. Mamografický screening snížil úmrtnost o 30 %. 

V České republice je preventivní mamografie zdarma pro ženy od 45. roku věku ve dvouletých intervalech. Podmínkou je žádanka od ambulantního gynekologa či praktického lékaře. Při vyšším riziku vzniku nádorů prsu, například při výskytu nemoci v rodině, je vhodné provádět mamografii každoročně a od mladšího věku. Celé vyšetření není vůbec časově náročné a dá se zvládnout do 30 minut.

Prevence významně snižuje riziko onemocnění a ročně zachraňuje mnoho životů. Nečekejte na příští říjen a začněte s prevencí co nejdříve. Včas odhalený zhoubný nádor prsu je totiž dobře léčitelný.

 

Zdroje: Česká onkologická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně, mamo.cz, loono.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1