Mají vůně vliv na náš spánek a sny?

Mají vůně vliv na náš spánek a sny?

Máte potíže se spánkem? Aromaterapie může být velmi dobře nápomocná k tomu, abyste se uvolnili, zrelaxovali a těšili se z dobrého, hlubokého a ozdravného spánku. S esenciálními oleji se také dá pracovat třeba při nočních můrách a nespavosti, způsobené stresem.

Spánek a jeho poruchy

Spánek představuje v průměru třetinu našeho života. Dostatek spánku zlepšuje zdraví a celkovou psychickou pohodu, nedostatek naopak vede k nervozitě a problémům s pozorností. Problémy se spánkem jsou ve velké míře spojeny hlavně se stresovými situacemi. Mnozí lidé je léčí pomocí medikace, která může mít vedlejší účinky, ovlivňující jejich běžné fungování. Proto se čím dál více mluví i v odborných kruzích o alternativních metodách práce s nespavostí. Hlavně ve Francii, Německu nebo Velké Británii sahají lékaři či psychoterapeuti při nespavosti právě po výhodách aromaterapie.

Jak fungují esenciální oleje?

Aromaterapie je jednoduchá terapeutická metoda a pozitivní výsledky jejího používání jsou vidět poměrně rychle. Esenciální oleje se dostávají do limbického systému prostřednictvím čichových receptorů. Mnohé z nich mají sedativní a relaxační účinky, mohou tak ovlivňovat krevní tlak, srdeční frekvenci, stresové reakce a lidskou paměť. Účinky aromaterapie na zlepšení kvality spánku a na to, abyste se po tom, co se probudíte, mohli rychleji zapojit do každodenních aktivit. Dobře vybraný esenciální olej může být opravdu velmi prospěšným při spánkových deficitech.

Jaké esenciální oleje jsou prospěšné spánku?

Esenciální olej levandule lékařská je bohatý na linalool a linalyl acetát, má silný relaxační účinek na nervový systém. Uvolňuje svaly, snižuje vzrušivost, snižuje krevní tlak a uklidňuje stres a úzkost.

Heřmánek římský je jedním z nejúčinnějších pomocníků pro zklidnění nervového systému. Uvolňuje svalové napětí a zklidňuje duševní neklid, čímž usnadňuje usínání a připravuje tělo na klidný spánek. Jeho silná vůně také působí na uklidnění emocionálních poruch.

Petitgrain je velmi účinný v boji proti stresu, používá se k lepšímu usínání a zlepšení kvality spánku. Působí proti křečím, uklidňuje v případě úzkosti nebo emocionálních potíží. Majoránkový esenciální olej reguluje činnost nervového systém, používá se ke zklidnění úzkosti. Pozitivně působí proti nočním můrám. Používá se také v případě podrážděnosti nebo agresivity.

Jak aplikovat esenciální oleje pro zlepšení spánku?

Aplikace esenciálních olejů pro zlepšení spánku může být vícedruhová. Jednoduchá a efektivní je pomocí osobního inhalátoru, můžete se také namasírovat směsí esenciálních olejů v nosném oleji po sprše nebo koupeli, hodinu před usnutím si můžete na půl hodiny pustit difuzér, pokud máte ten s rozmlžovačem, bude se vám lépe dýchat. Určitě je dobré se, před tím než jdete spát, uklidnit a vypnout počítač nebo tablet a třeba si před usnutím číst. Tak se vaše tělo lépe připraví na přechod do klidového režimu.

Na co si dát pozor?

Samozřejmě je i zde nutné hlídat možné kontraindikace esenciálních olejů. Dbát na to, zda jsou vhodné při vysokém nebo nízkém tlaku, u dětí do deseti let věku, při hormonálních poruchách, při potížích s krevní srážlivostí. Třeba hodně doporučovaná levandule lékařská není vhodná pro ty, kteří užívají antikoagulanty nebo mají nízký krevní tlak. Pokud mají problémy se spánkem děti, je lepší jim dát do difuzéru vhodné nekonzervované hydroláty (květové vody).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1