Krása pod lupou: Pleť na podzim – jak o ni pečovat?

Krása pod lupou: Pleť na podzim – jak o ni pečovat?

Slunce, horko a snad i trochu zanedbávaná péče – léto si prostě chceme užít, a to poslední, na co myslíme, je každodenní péče o pleť. Po létě tak bývá zhoršená hydratace pleti, a pokud jste se párkrát spálili na slunci, vězte, že to dalo vaší pokožce zabrat. Proto je čas na výživu a regeneraci a přípravu pleti na zimu.

Hydratace pleti

Existuje několik typů pleti a každý vyžaduje jiný přístup. Jedno ale mají společné – hydratace pleti je důležitá pro kohokoli. Kůže je zásobárna vody a vzhledem k její obrovské ploše jí hodně pojme, i hodně vyloučí pocením. Nedostatek vody v pokožce se projevuje nepříjemným pnutím, pocitem suchosti a citlivostí. Dá se říct, že problém s hydratací máme všichni – málokdo totiž dodržuje pitný režim. Ano, do pleti se dostává voda zevnitř, proto nezapomínejte pít dostatek čisté vody. Hydratační krémy pomáhají tomu, aby se voda v kůži udržela, dobře byla využita, a kromě toho dodávají další živiny.

Výživa pro pleť

Hydratace pleti je na prvním místě, hned za ní jsou to živiny. Opět je důležité zaměřit se na stravu a jíst dostatek zdravých tuků, jako je avokádo, olivový olej a ořechy. Pestrá skladba vitamínů a minerálů je v jídelníčku samozřejmostí! Zároveň si unavená pleť žádá kvalitní kosmetiku, přičemž na noc zvolte hutnější noční krém a na den lehčí, aby se obličej zbytečně nemastil. To určitě nepodceňujte – v noci pleť regeneruje a probíhají čistící procesy, a k tomu jsou noční krémy uzpůsobeny. Když je použijete na den, pleť opravdu nebude vypadat pěkně, protože bude v noční čisticí fázi. Naopak denní krém má za úkol uzavřít póry, vypnout pleť a rozjasnit, ale jako výživa pleti je o něco slabší.

Unavená pleť? Zkuste pleťovou masku

Dopřejte si ji nejméně jednou týdně! Unavená pleť potřebuje spoustu výživy. Jak masku správně aplikovat? Ideální je to po koupeli. Teplá pára a voda otevírá póry – vstupní bránu do pokožky. Pleť pečlivě odličte a vyčistěte. Nanesenou masku ve štědré vrstvě nechte působit alespoň 15 minut, což je ideální čas pro relaxaci. Omyjte vlažnou vodou (pozor – na pleť vůbec nepatří teplá voda!), a pak je na řadě závěrečná péče o pleť. Podle své zvyklosti aplikujte sérum, krém, případně další kosmetiku, která póry opět uzavře. Pro ještě lepší efekt je dobré udělat si po čištění pleti jemný peeling, který odstraní odumřelé buňky a projasní unavenou pleť.

Včelí med, domácí vajíčka a banán

I pleťové masky by měly odpovídat typu pleti. Jednou z těch univerzálních je přírodní pleťová maska, která rozjasní, vyživí a napomůže regenerovat pleť. Je vhodná i na krk a dekolt, na které bychom neměli zapomínat! Smíchejte lžičku kvalitního medu, žloutek (stačí třetina) a kousek rozmačkaného banánu či avokáda. Pokud se vám podaří umíchat masky víc, než potřebujete, bude skvělá i jako maska na vlasy.

Se zimou přijde vítr a mráz

Pleť oslabují stejně, jako letní slunce. Kromě toho nám neprospívá ani to, že se pohybujeme v přetopených místnostech a při přechodu ze zimy do budovy pleť trpí. Ne vždy je ale dobrý nápad používat mastné krémy – ty se nehodí pro problematickou pleť, ale i tu suchou můžou nepěkně poškodit. Trpíte-li na šupinky a zarudlou pleť, poraďte se o vhodné péči s odborníkem. Obezřetnost se vyplatí i při výběru kosmetiky pro děti. Jejich pokožka je citlivější a film, který vytvoří hutné krémy, znemožňuje pleti dýchat.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1