Zero waste kuchyně, aneb ani slupka nazmar

Zero waste kuchyně, aneb ani slupka nazmar

Bez odpadu, tak se dá přeložit „zero waste“. Je to kuchyně, v níž spotřebujete do maxima všechny potraviny. Pokud se o ni snažíte, uděláte radost nejen přírodě, z níž nemusíte tolik brát, ale i své peněžence.

Až třetina všeho jídla na světě se vyhodí. V Evropě víc než polovinu tohoto odpadu vytvoří domácnosti. Přitom úspora pro rodinu, která nevyhazuje jídlo, by mohla dosáhnout až 8000 korun ročně. Rozumné nakládání s potravinami začíná už při nákupu, pokračuje správným skladováním a končí co největším využitím zbytků jídla.

Co a jak skladovat

Potravinám v lednici lze prodloužit životnost třeba správnými skladovacími obaly. A pak jsou tu potraviny, které se skladují nechlazené. Ty se dělí na dva základní druhy. Potraviny, které patří do komory, protože potřebují sucho, temno nebo chlad, a potraviny, které můžete mít uložené doma prakticky kdekoliv. „Mezi komorové potraviny patří ty, které vydrží nejdéle. Jde o luštěniny, rýži, obiloviny, ale i koření nebo kávu. Měli bychom je uzavírat do vzduchotěsných dóz a sklenic, abychom předešli jejich plesnivění. Potraviny z druhé kategorie skladujeme většinou v bavlněných nebo látkových pytlích. Jedná se o zeleninu a ovoce, které nepatří do lednice, o pečivo či sušené houby,“ říká Iveta Motolová, nákupčí bezobalové sekce internetového obchodu Košík.

Zero waste: I slupky mají svou chuť

Nejjednodušším způsobem, jak ze své kuchyně udělat bezodpadovou, tedy “zero waste zónu” je využívání všech zdrojů a potravin na maximum. Zbytky zeleniny lze spotřebovat pro přípravu dalšího jídla. Slupky kořenové zeleniny se dají využít do polévky, protože se z nich dá udělat vývar, nebo jako základ omáček. Ze slupek od brambor můžete připravit křupavé chipsy. Zbytky, které opravdu nepůjde využít, je nejjednodušší zkompostovat na zahradě nebo v domácí bytové kompostárně.

Žížaly vám poděkují

Kompostovat můžete zbytky zeleniny, ovoce, ale také uschlé i odkvetlé rostliny, u kterých si musíte dát pozor, aby nebyly napadeny škůdci. Neplechu pak mohou způsobit citrusy, jejichž kůra je náchylnější k plesnivění. Takže to s jejich množstvím nepřehánějte, anebo se jim vyhněte úplně. Naopak žížaly vám poděkují za kávovou sedlinu nebo vyluhovaný čaj. Do kompostu můžete vložit také skořápky, které jsou bohatým zdrojem vápníku. Nezapomínejte ale, aby byly rozdrceny na malé kousky. Přidat můžete také lepenku, papírové ubrousky nebo kapesníky.

Tahák do spíže – jak skladovat potraviny

  • Chléb ve lněném nebo bavlněném sáčku, případně v chlebníku
  • Brambory do pytle z pytloviny
  • Česnek do přírodního sáčku
  • Čerstvě namletou kávu do uzavíratelné nádoby, uložit do sucha a chladu
  • Mouku přesypat do uzavíratelné dózy
  • Sušené houby a sušené ovoce do bavlněných prodyšných sáčků
  • Rýži a obiloviny ponechat ve vzduchotěsných dózách na chladném a suchém místě
  • Fazole, hrách, čočku a další luštěniny do vzduchotěsných dóz
  • Koření do dózy nebo kořenky ze skla – škodí jim hlavně vlhko, světlo a teplo

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1