Topná sezona začala

Topná sezona začala

I babí léto se s námi definitivně rozloučilo a přišel čas zapalování krbů a zažehnutí kotlů. Jak ale topit efektivně, aby nás teplo nestálo celé jmění?

Trenýrková teplota je přežitek

Pokud nechcete svou výplatu přesunout topné společnosti, zřejmě byste měli zapomenout na to, že doma budete mít takzvaně trenýrkovou teplotu, kdy chodíte jen velmi nalehko (v trenýrkách a tílku). To znamená 25 stupňů Celsia a výše. Podle odborníků to však není nic dobrého ani pro naše zdraví, nehledě na šok, který tělo zažije vždy, když vyjdete ven, kde už třeba mrzne. Podle odborníků je ideální teplota doma kolem 21 stupňů Celsia, a v ložnici, či na spánek to může být o dva až tři stupně méně. Neznamená to však, že máte spát v teplých ponožkách a čepici. V koupelně může být tepleji, zhruba kolem 23 stupňů.

Větrání je základ

Především dnes, kdy se tolik domů a bytů zatepluje a všude se instalují plastová okna, je větrání nutností. Mělo by se větrat několikrát denně, přičemž je v tento okamžik potřeba vypnout topení a nejlépe udělat menší průvan. Jedině tak se vymění vydýchaný vzduch a vyhnete se i plísním, které trápí nejednu novou stavbu. Ve starých domech totiž přirozeně protahovalo škvírami mezi okny či dveřmi, plastové prvky byt ale dokonale utěsní a drží se v něm pak vlhkost.

Extrémy topení nesvědčí

Obecně se doporučuje vypínat topení, když odcházíte z domu na delší čas, například do práce. V ten moment ale byt vychladne a když přijdete domu, snažíte se ho vytopit přidáním o mnoho vyšší teploty. Tyto extrémy ale nesvědčí ani bytu, ani vaší peněžence. Proto je lepší si nastavit minimální teplotu, která by měla být stále udržována a byt tak nevychladl úplně. Například si na termostatu nastavíte minimum 16 stupňů Celsia. Pokud teplota klesne pod tuto hranici, kotel či topení se sepne a teplotu dorovná. Když pak přijdete z práce, stačí už jen trochu přidat a doma je hned teplo bez zbytečných výkyvů.

Za každá stupeň navíc si připlatíte

Pokud je vám doma stále chladno a zvažujete, zda si vezmete svetr, nebo raději přidáte teplotu na topení, pak vězte, že za každý stupeň navíc si připlatíte. Podle některých odborníků je to zhruba 6% za jeden stupeň. Před tím, než se rozhodnete více topit, si také zkontrolujte, jestli topíte opravdu efektivně. To znamená, že by radiátory měly být dobře odvzdušněny a rozhodně by je neměly zakrývat záclony nebo těžké závěsy. Vhodné je také udělat revizi všech topných částí, aby vás v zimě něco nepříjemně nepřekvapilo.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1