Jak vyzrát na plíseň v bytě

Jak vyzrát na plíseň v bytě

Objevit doma plíseň je velmi nepříjemné. Těžko se jí zbavuje a často to trvá dlouho. Přečtěte si, proč vlastně vzniká, jak jí předcházet a co udělat, abyste ji jednou provždy odstranili.

Proč vzniká

Spory plísní se běžné nacházejí ve vzduchu. V okamžiku, kdy ulpí na vhodném povrchu s dostatečným množstvím vlhkosti, dojde k jejich růstu a plíseň je pozorovatelná pouhým okem. Výskyt plísně je tedy nežádoucím vedlejším efektem vysoké vlhkosti v bytových prostorách. Může vést k alergickým reakcím a dalším zdravotním obtížím.

Kde hrozí nejčastěji

Nejčastějšími místy výskytu jsou obvodové zdi domů a bytů. V těch nejvíce dochází díky teplotním rozdílům ke kondenzaci vody. Dále se často objevují v koupelnách, kuchyních a sklepních prostorách.

Základní opatření proti výskytu

V první řadě je dobré mít přehled o vlhkosti vzduchu v zasažených místnostech. Pořiďte si hygrometr (vlhkoměr). Ideální vlhkost v obývaných částech domu či bytu by se měla pohybovat v rozmezí 45 - 60 %. Investice je to relativně nízká. Základní analogové modely pořídíte okolo 150 Kč a pro orientační určení vlhkosti plně postačí.

Větrejte! Pravidelná výměna vzduchu větráním několikrát denně napomáhá snižovat relativní vlhkost. V zimním období se doporučuje větrat v krátkých intervalech, ale o to intenzivněji. V letních měsících můžete nechat okna otevřená po většinu času. Pokud v létě není možné okna otevřít, použijte alespoň mikroventilaci. V místnostech, které nejsou vybaveny okny (suterén, koupelny, atd.), použijte větrání ventilátory, odvětrávacími systémy nebo odvlhčovače.

Co můžete udělat dál?

S lokálními výskyty plísní jste schopni si poradit sami. K dostání jsou desinfekční a čisticí prostředky na ošetření napadených omítek, oken a dalších prostor. Vždy je používejte podle návodu na obalu výrobku. Při mechanickém odstraňování plísní dbejte na to, aby byl povrch vždy zvlhčený. Zabráníte tím prudkému rozvíření plísňových spor do širokého okolí. Při práci používejte osobní ochranné pomůcky. Vždy si chraňte ruce, oči a dýchací cesty. Po odstranění plísní je možné stěny natřít interiérovou barvou s obsahem látek, které růstu plísní zamezí.

Pokud je zasažena velká plocha, je vhodné práci nechat odborníkům. Firma by měla postupovat v logických krocích. Nejprve zjistit příčinu a míru vlhkosti. Navrhnout technické opatření pro ošetření stávajícího stavu, např. chemickou injektáž pro zamezení vzlínání vlhkosti. A teprve potom odstranit následek vysoké vlhkosti - samotný výskyt plísně.

Nezapomeňte na prevenci

Větrejte za vhodných klimatických podmínek (ne za deště). Prádlo sušte v dobře větratelných prostorách. Pozor na akvária, mohou mít překvapivě velký odpar vody. Nábytek neumisťujte přímo ke stěně. Ponechte trochu prostoru pro proudění vzduchu. Sledujte problematická místa v interiéru.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1