Pokojovky jako ze žurnálu? Hnojivo z droždí to jistí!

Pokojovky jako ze žurnálu? Hnojivo z droždí to jistí!

Pokojové rostliny jsou leckdy nedílnou součástí našich domovů. Zkrášlují interiér a působí jako balzám na duši. Vždyť se říká, že zelená uklidňuje. Ovšem aby udělala zeleň parádu, je potřeba o ni adekvátně pečovat. Tím však není myšleno jen zalévání vodou! Čas od času je potřeba sáhnout i po hnojivu. Svůj účel dozajista splní to přírodní, které nezatíží ani vaši peněženku. Vsadit můžete na hnojivo z droždí nebo z banánových slupek.

Kvasnice nejen do buchet aneb hnojivo z droždí pro krásné pokojovky

Pokud patříte mezi kulinářské typy a s láskou pečete nejrůznější domácí koláče, jistě najdete v kuchyňských zásobách čerstvé kvasnice. Tentokrát je ale nebudete potřebovat na těsto! Připravíte si totiž efektivní hnojivo z droždí, které vaše pokojové rostliny přímo rozzáří. A jak postupovat? Je to velmi jednoduché. Jednu kostku droždí rozmíchejte v litru teplé vody. Až získáte homogenní tekutinu, nechte ji vychladnout. Nakonec hnojivo z droždí nařeďte odstátou vodou v poměru 1:4 a pokojovky zalévejte všeho všudy jednou za 14 dní.

Jak konkrétně působí hnojivo z droždí na pokojové rostliny?

Zajímá vás, proč je vlastně hnojivo z droždí pro pokojové rostliny tak blahodárné? Na toto konto existuje celá řada odpovědí. Zaprvé kvasnice obsahují vitamín B, který dokonale stimuluje růst zeleně. Zadruhé dodá pokojovkám i minerální látky, tj. železo, draslík, hořčík, zinek, měď, fosfor a chrom, což je podstatné pro správný vývoj i zakořenění. A zatřetí můžete tímto přírodním produktem doslova zachránit svou hynoucí rostlinu před vyhozením!

Už jste vyzkoušeli kávový lógr jako hnojivo?

Vaše pokojové rostliny vzpruží nejen hnojivo z droždí. Zporoznět by nyní měli zejména milovníci ranní kávy! Kávová sedlina totiž obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které dokážou pokojovky celkově posílit. Kromě jiného budou i více odolné vůči rostlinným chorobám. A jak použít lógr jako hnojivo v  praxi? V první řadě kávovou sedlinu vysušte třeba na kousku novin. Zkušení pěstitelé doporučují toto přírodní hnojivo použít prvně při přesazování zeleně. Jednoduše jej smíchejte se substrátem a rostlinu standardně zasaďte.

Hnojivo z banánových slupek a další skvělé ekologické metody

Přírodních metod hnojení pokojovek je vskutku přehršel. Stačí si jen vybrat z té pro vás nejsympatičtější. Po hnojivu z droždí a lógru z ranní kávy tedy nastupuje na scénu banán. Jste jeho pravidelnými pojídači? Potom je pro vás jako dělané hnojivo z banánových slupek! Jeho přípravu zvládnete levou zadní. Banánovou slupku nakrájejte na menší kousky, vložte do sklenice s vlažnou vodou a nechte, ideálně v lednici, louhovat 48 hodin. Poté roztok vyjměte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a nařeďte odstátou vodou v poměru 1:5. Rostliny budou díky tomuto hnojivu krásně kvést a celkově zesílí.

A jaké další přírodní metody použít? 

  • Vaječné skořápky: snižují kyselost půdy a dodají pokojovým rostlinám především vápník. Než je použijete, sloupněte z nich vnitřní bílou blanku, nadrťte je a nechte proschnout. Možné je skořápky vmísit do substrátu při přesazování anebo z nich vytvořit výživný roztok k zalévání.
  • Zelený čaj: vyzkoušeli jste lógr jako hnojivo a z výsledku jste unesení? Potom vás zcela jistě nadchne i použití zeleného čaje. Jednoduše vyjměte louhované čajové lístky z ranního šálku a uložte je na půdu kolem rostliny. Možné je použít i zchladlý čajový výluh (samozřejmě bez dalších přísad).
  • Epsomská sůl: chcete dodat svým pokojovým rostlinám notnou dávku hořčíku a hnojivo z droždí u vás nepřipadá v úvahu, protože prostě potřebujete upéct koláč na neděli? Potom je Epsomská sůl vhodnou náhradou. Roztok k hnojení připravíte z jedné lžičky produktu a jednoho litru vody.

Pokud si o pokojových rostlinách rádi dozvíte více, pak si přečtěte i náš další článek Proč mít doma pokojovky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1