Vytvořte si dokonalý kvetoucí koberec

Vytvořte si dokonalý kvetoucí koberec

Na jaro se těšíme z mnoha důvodů, ale pokud jste zahradnické duše, jistě mi dáte za pravdu, že pěstování vlastních květin je na tomto období ze všeho nejkrásnější!

Nepotřebujete mít obří zahradu

Krásně kvetoucí porost můžete hnát i do výšky, pokud vám chybí prostor na záhonech. Chytrým umístěním závěsných květináčů nebo kaskádovitým poskládáním truhlíků ušetříte místo a zároveň upozorníte na krásu květů, protože budou blíže očím. Pohodlnější bude i zalévání, ke kterému se nebudete muset tolik ohýbat.

Klíčový je výběr

Ať už se rozhodnete rozmístit sazeničky kamkoli, snažte se o pestrý výběr druhů. Vyšší rostliny budou skvělou oporou pro popínavky, a plazící se druhy krásně zakryjí zem a nedají šanci prorůstání plevelu. Při nákupu se zkuste zaměřit také na dobu kvetení a sehnat květiny, které jsou v rozpuku v různých obdobích. Díky tomu na své zahradě najdete vždy nějaké květy a nestane se, že se budete celé léto dívat na odkvetlý záhon.

Sezóna nemusí končit podzimem

Potěšení z okrasné zahrady může trvat téměř celý rok. Zejména ozdobné keře hýří barevnými lístky a plody, které ani mrazem neopadají. Hned koncem zimy už začínají kvést čemeřice, které existují v mnoha typech. I pro tyto odolné rostliny však platí, že ideální doba sázení je na jaře. Až budete procházet zahradnictvím, mrkněte kromě letniček i na stálobarevné trvalky.

Zálivka a hnojení

Bohužel nám klima úplně nepřeje, a málokdo má dnes štěstí, že by se nemusel starat o zalévání. Aby bylo co nejefektivnější, nemělo by při tom svítit sluníčko – to vodu hned vysušuje a ke kořenům se ani nedostane. Ideální doba pro zálivku je v pozdních večerních hodinách. Během noci se vláha vsákne do zeminy lépe, než ve dne. Pro krásné a bohaté kvetení potřebují květiny čas od času i hnojení. Poohlédnout se po něm můžete v obchodě, anebo jít přírodní cestou. Hnůj, slepičince či kompost sice nejsou nejvoňavější variantou, ale jsou roky ověřeným prostředkem, po kterém ožije celá zahrada.

Co víc ještě udělat?

Zaštipovat odkvetlé květy! Rostlina jim během kvetení posílá veškerou svou sílu, a tím, že nebudeme odstraňovat zvadlé a suché části, se zbytečně ochuzujeme o další nová poupata. Okrasná zahrada i improvizovaná zahrádka na balkoně si také zaslouží během sezóny párkrát okopat. Tím se ke kořenům dostane vzduch a půda kolem se prolehčí. Při té příležitosti rovnou odstraňujeme plevel, který porost dusí a bere mu zálivku.

Přeji všem zahradníkům co nejhezčí sezónu 2020 a spoustu úžasných výpěstků!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1