Jste otroky svých věcí?

Jste otroky svých věcí?

Kdo nikdy neřekl: „To se ještě bude hodit,” jako by nebyl. Občas si něco nechat a nevyhodit je v pořádku. Jakmile se vám ale doma věci začnou hromadit a vy se pomalu ze sklepa a nástavců přesouváte do šuplíků a nižších poliček, je něco na nedobré cestě. Jak se nestat otrokem věcí?

Křečkujete nebo se věcí dokážete lehce zbavit?

Všechno se přeci hodí, a tak občas syslíte, že to časem použijete. I ti, co tvrdí že ne, občas nějaký ten igelitový pytlík schovají na příště. Historicky je toto chování v pořádku. Naše geny si pořád ještě pamatují nedostatek za hubených let války i minulého režimu. Jenže doba se změnila. Najednou je těch věcí zase moc a tak zběsile nakupujeme a hromadíme. Oba extrémy nevěstí nic dobrého. Byt ani dům není skladiště, ale místem života lidí. Nenechte se zavalit předměty.

Jak na život bez zbytečností?

Naučte se přemýšlet nad věcmi jinak. Proces začíná už samotným nákupem. Opravdu to potřebuji a nebo jsem se nechal zlákat nějakým obrázkem v časopise? Odpověď nebývá jednoduchá, protože často máme jak peníze (a nebo možnost půjčky), tak příležitost to koupit. Jenže... Touha vlastnit nás ke štěstí nepřivede.

Zaveďte pravidlo, že pokud do domácnosti přibude nová věc, nějaká stará musí pryč. To samé s dětskými hračkami. Zejména před narozeninami, Vánocemi a svátky je vhodné udělat čistku. Podílejte se na té činnosti s dítětem, aby nemělo pocit ohrožení, zároveň je potřeba aby si uvědomilo, že někdy nová věc stojí to, že přijde o starou... Na plyšáky určete jednu krabici. Pokud se do ní nevejdou, někdo musí z kola ven.

Opusťte emocionální pouto, které vás s věcmi pojí. Zejména vzpomínky z cest se z poliček často přesouvají do sklepa (místo do popelnice). Obrázky a výrobky od dětí, které už dávno mají rodinu také není radno skladovat v několika přepravkách. Vyberte si ty nejzásadnější, ostatní s láskou vyhoďte. U dalších věcí se ptejte sami sebe: „Používám to?” Pokud jste oblečení nevytáhla rok, pryč s ním. Celou sekci: „Až zhubnu,“ zlikvidujte první, protože nejen, že se mění móda, ale ještě se psychicky týráte tím, že se vaše tělo mění...

Vyhazujte pravidelně i staré účtenky, léky, kosmetiku, zbytky hadrů, igelitové tašky, krabičky od nanuků a jiné poklady tohoto typu.

Ne každý však zvládne věci rovnou vyhodit. I pro vás máme řešení. Zkuste si to nanečisto. Co nepoužíváte, uložte do krabice a odneste do sklepa, garáže či komory. Pokud si na krabici a její obsah nevzpomenete během půl roku, můžete ji s klidným svědomím přemístit k popelnicím. Už ji však neotevírejte!

Nemusíte vyhazovat, darujte

Pokud to máte podobně jako já, že vám tolik nevadí se něčeho zbavit, ale máte pocit, že by předmět ještě dalším lidem posloužil. Darujte ho. Oblečení dejte na charitu (existují kontejnery na oblečení nebo pravidelně objíždí města červený kříž a vybírá pytle s oblečením), náušnice, řetízky, kabelky a podobné věci, které jste třeba někdy dostali, ale nebyl to ten pravý dárek, dejte do aukce útulku nebo vyražte na dobročinný bazar, kde věci prostě necháte ať utržený peníz pomůže třeba lidem v nouzi. Po takovém protřídění budete mít zaručeně skvělý pocit.

Každá koruna se počítá

Některé předměty jsou ale dražší a darovat je nechcete, to je pochopitelné. Ale vše je vyrobeno k tomu, aby se to používalo. A neleželo doma na poličce, ve špajzce, skříni atd. Zkuste ty hezké věci prodat. Třeba je zrovna někdo shání a uděláte mu radost. Skvěle funguje aplikace Let go, která ukazuje, kdo co prodává v okolí pár kilometrů. Dalšími dobrými prodejními místy jsou různé bazárky, bazoše, mimibazar, fóra nebo i facebookové skupiny.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1