Jaro na zahradě: Co všechno volá po pozornosti?

Jaro na zahradě: Co všechno volá po pozornosti?

Po zimních měsících se naše zahrady už pomaličku probouzejí k životu. Jak jim pomoci, aby byly v sezóně zase plné síly a nadělily nám bohatou úrodu a byly zdrojem klidu a potěšení?

Jaro na zahradě aneb komu se nelení...

Každý zkušenější zahradník už ví, že ho právě v těchto měsících čeká spousta práce. Zahrada doposud spala, ale s prvními teplejšími paprsky je načase si obléknout holínky a pustit se do toho. Zahrada na jaře totiž volá po pozornosti. Na co se zaměřit?

Trávník – Sníh letos téměř nebyl, takže s péčí můžete začít hned, jak bude trochu tepleji. Zbavte trávu všech nečistot – starého listí, větviček, zakutálených loňských plodů apod. Pokud ještě trávník provzdušníte a pohnojíte, máte šanci užít si hustého porostu (v opačném případě může trávu zadusit plevel). Pokud máte menší zahradu, postačí vám k provzdušnění obyčejné vidle, na větší plochu si půjčte vertikutátor. Nezapomeňte vyrovnat kyselost půdy, jinak místo trávy vypěstujete spíš mech. Na odkyselení se používá hašené vápno.

Zeleninové záhony – Již brzy na jaře se dá vysévat petržel, růžičková kapusta či například mrkev. Proto záhony zbavíme plevele a nečistot a pomocí rýče provzdušníme. Hnojivo či kompost je vhodné zapracovat alespoň nějaký čas před setbou, aby se do půdy vstřebaly potřebné živiny.

Jarní cibuloviny – Jestliže jste milovníkem květin, je vhodný čas na výsadbu krokusů, sasanek, hyacintů, tulipánů apod. Nezapomínejte však ani na péči o trvalky, které přihnojte, případně opatřete oporou (například pivoňky).

Stromky a keře – Jestliže jste výsadbu nestihli na podzim, zhruba do konce dubna ještě můžete keře či stromky vysadit. Avšak nezapomínejte na pravidelnou a vydatnou zálivku, aby stihly do léta zakořenit. U vzrostlých stromů proveďte ořez.

Se semínky šup do země

Jestliže si vše chcete vypěstovat sami a nespoléhat se na nákup již hotových sazeniček, je nejvyšší chvíle, kdy zasadit semínka, abyste vše stihli (tedy u těch druhů zeleniny, co nejde rovnou do záhonu). A co všechno zasadit již takto brzy? Doma do kelímků či jiných nádob můžete zasadit semena raného salátu, celeru, brokolice, rajčat, paprik či lilku. Co se týče venkovní sadby, v březnu můžete na záhony (ideálně do skleníku či fóliovníku) dát ředkvičky, mrkev, hrách nebo špenát.

Jak pěstovat rajčata

Pokud s vlastním pěstováním teprve začínáte, může se vám zdát, že je to hotová věda. Opak je ale pravdou. Ukážeme si to na příkladu pěstování rajčat.

  • vyberte vhodnou odrůdu, dle prostoru k pěstování – tyčková rajčata jsou ideální do skleníku, keříčková či zakrslá na balkon
  • výsev semínek je vhodný na konci února (dle odrůdy)
  • použijte substrát pro výsev a množení
  • semínka dejte od sebe s rozestupem cca 2 cm
  • poprašte substrátem do výšky zhruba 0,5 cm
  • zvlhčujte jen pomocí rozprašovače
  • umístěte na teplé a slunné místo – ideálně parapet (pozor na přímé polední slunce a průvan)
  • když mají sazeničky alespoň dva až tři pravé listy, přesaďte je do jednotlivých kelímků (například od jogurtu, který dole propíchnete)
  • když nehrozí mrazy, můžete sazenice přesadit ven, nejlépe do skleníku či fóliovníku
  • ani pak nezapomínejte na péči – hnojení, zálivka, zaštipování atd.

Inspiraci můžete nalézt i v našich dalších článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1