Zahradničení v souladu s Lunou

Zahradničení v souladu s Lunou

Již naši předci věděli, že fáze Luny mají vliv i na hospodaření s půdou a na rostliny. Jak na ně vesmírná síla působí a jak ji využít ke svému prospěchu?

Hýbe nejen mořem

Jednotlivé fáze měsíce ovlivňují nejen příliv a odliv moře, ale dotýkají se i jiných tekutin na Zeměkouli. To se týká mízy v rostlinách, ale i vody v zemi. Pokud Luna dorůstá a má tedy větší sílu (odliv), putují tekutiny nahoru, tedy do listů a květů. Když naopak ubývá (příliv), vracejí se do kořene, který tak posilují. Při první fázi, při dorůstání, je ideální čas na přesazování, roubování, sklizeň plodů či květů a další činnost spojenou s vodou. Například hledání místa pro studnu. Při druhé fázi, tedy ubývání, je vhodné sázet rostliny, které plodí pod zemí (kořenová zelenina, brambory apod.), hnojení, prořezávání stromů či postřik proti škůdcům.

Úplněk a novoluní

Tyto dvě vrcholné fáze Měsíce pociťuje nejen zahrada, ale často i my lidé, špatně se nám spí a vše vnímáme intenzivněji. Jedná se o velmi citlivé období, kdy je lepší se práci s rostlinami raději vyhnout. Nedoporučuje se nic nového vysévat ani přesazovat. Během úplňku i rostliny budou více cítit prořezávání či zaštipování, takže i to raději odložte na vhodnější chvíli.

Vliv mají i jednotlivé živly

Měsíc prochází během roku dvanácti znameními zvěrokruhu, které jsou spojeny se čtyřmi živly. I ty mají k práci na zahrádce co říct:

Voda (vliv na listy) – Vodní znamení - Rak, Štír a Ryby jsou obecně vhodná pro výsadbu. Týká se to zeleniny, ovoce, stromků, květin ale i výsevu ze semínek. Rostliny v tomto období také přivítají hnojení a vydatnou zálivku. Znamení vodní působí především na listové plodiny, jako jsou saláty, ale i zelí, špenát či bylinky.

Oheň (vliv na plody) – Beran, Lev či Střelec vám na zahrádce pomohou při práci s trávníkem, hubení plevele, škůdců či při údržbě záhonů. Nejsou však dobrými pomocníky při výsadbě a setí. K prvku ohně patří plodové rostliny, jako jsou rajčata, papriky, cukety či ovocné stromy.

Vzduch (vliv na květy) – V období znamení Blíženců, Vah či Vodnáře je ideální doba na zahradnické práce. Týká se to například sečení trávníku, ale i práce s půdou, jako je okopávání, zakládání nových záhonů či plení a hubení škůdců. Rovněž je čas na sklizeň plodů.

Země (vliv na kořeny) – Býk, Panna a Kozoroh jsou spjaté se zemí, proto jsou vhodná pro výsadbu rostlin, jejichž plody se nacházejí pod zemí. Dařit se bude i při výsadbě stromů a dřevin. Především znamení Panny bývá tím nejlepším zahrádkářským obdobím. Jak již bylo zmíněno výše, zemská znamení mají nejvíce vliv na plodiny pocházející ze země (tj. ovlivňuje kořeny), tedy ředkvičky, mrkev, cibuli, brambory či řepu.

Pořiďte si lunární kalendář

Pamatovat si, jaký živel zrovna vládne, není zcela jednoduché, protože se střídají už zhruba po dvou či třech dnech. K dostání jsou však klasické papírové roční kalendáře, například Výsevní dny podle Marie Thunové, kde se dozvíte i mnoho praktických rad. Lunární kalendář si lze stáhnout i do chytrého telefonu.

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1