Diář pro nejlepší plány aneb Vezměte čas do svých rukou

Diář pro nejlepší plány aneb Vezměte čas do svých rukou

Kolik je lidí, tolik by mohlo existovat diářů. Dobře, tak ne tolik, ale každopádně plánování času má spoustu podob. Když se rozhlédnu po pracovních stolech svých známých a přátel a hledám na nich diář stejný, jako mám já, většinou jsme vedle, jak ta jedle. S diářem je to jako s oblečením – každému padne něco jiného.

Jedné mojí kamarádce stačí tenoučký diář, kde jedna dvoustrana obsáhne vždy jeden měsíc. Jindy koukám, jak si jiná kamarádka pečlivě zapisuje do kroužkového diáře den po dni na jeden papír a za rok náplň desek jen vymění. Já mám ráda diáře s přehledem na sedm dní a s jasnými daty. Proto mi nevyhovoval nedatovaný diář, který ale spousta lidí používá ráda. A co teprve bezpočet kreativních diářů, jež vyžadují opravdu tvořivé sklony dané osoby, protože se v nich dají vytvářet grafy, boxy, lepit samolepky a na jeden den lze klidně mít několik stránek. Prostě platí: zhodnoťte opravdu důkladně své potřeby a jim přizpůsobte formu diáře. Pomohou vám v tom i rady, které jsme získali od Jana Straky, odborníka na plánování času, majitele firmy Clever Minds.

Jak si vybrat správný typ rozvrhu času?

V diáři se lze dívat na celý týden, což je příjemná časová jednotka, kterou umíme pojmout a díky víkendu má opakující se rytmus. Pokud ale potřebujete denně psát hodně poznámek, pořiďte si spíše zápisník na tyto poznámky. Zkuste si vzít prázdný papír a nakreslit si, co vás čeká v příštím týdnu. Jaké povinnosti a radosti. Zakreslete to do týdenní osy a posuďte, zda vám to tak vyhovuje. Pokud ano, hledejte diář, který bude odpovídat, tedy s týdenním plánem na dvoustraně. V opačném případě si zpracujte svou vlastní verzi a hledejte mezi diáři právě tu.

Jak ideálně plánovat?

V pátek nebo v neděli si udělejte čas na sebe, stačí půl hodiny. Promyslete si, kde se právě nacházíte, co na vás tlačí za termíny a úkoly. Klidně si je vypište někde bokem a k týdnu přistupte tak, jako by byl úplně prázdný. Samozřejmě, že musíte respektovat termíny, jako je porada oddělení, nicméně vždy mějte na paměti, že základem je plánovat to důležité pro vás, nikoliv to urgentní. A určitě nezapomeňte do harmonogramu nejprve zapsat čas na sebe a na rodinu, teprve pak vyplňte zbytek.

Komu vyhovují nedatované diáře?

„Já osobně nepotřebuji svůj život zavírat do období začínajícího prvním lednem a Silvestrem končícího. Mých příštích dvanáct měsíců začíná každý den, právě teď,“ říká Jan Straka. O tom, kdo má dnes svátek, se dozvíte ihned při otevření internetového prohlížeče. Otázka narozenin a důležitých výročí je také řešitelná úplně jinak - samostatným seznamem či kartou, kterou nemusíte z roku na rok přepisovat. Nedatovaná verze diáře nabízí ještě jeden benefit: během dovolených, Vánoc a jiných delších úseků pravděpodobně neplánujete, takže šetříte stránky a hlavně neztrácíte kontinuitu skrze vynechaný prostor.

Pro koho je ideální kreativní diář?

Kreativní diář, neboli bullet journal, je hitem posledních let. Hodí se zejména pro odpůrce předtištěných diářů, protože bullet journal je zápisník na míru, který si celý tvoříte sami.  Pokud si s diářem i trochu hrajete, tedy používáte různé barvy pro různá témata, zvýrazňovače, malujete, lepíte samolepky, tak to více baví a motivuje. Navíc to mozek vnímá výrazně lépe, zapojuje se i pravá mozková hemisféra, jste tvořivější. A stačí na to jakýkoliv čistý sešit.

Pochvalte se

A nakonec jeden tip od odborníka na plánování času: Chvalte se! Napište si každý den do diáře alespoň jednu věc, za kterou jste vděční. A s myšlenkou na tuto pozitivní energii běžte spát. Tělo i mysl potřebuje oddych a není nic horšího, než usínat s myšlenkou na nějaký průšvih. Je zbytečné si náš pocit štěstí kazit čímkoliv, zejména pak tématy, která nemáme ve své moci jakkoliv ovlivnit.

A pamatujte i na to, že ne vždy je nutné mít vše „do puntíku“ naplánované, někdy je dobré dát prostor improvizaci.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1