Rodinná firma aneb když celá rodina pracuje ve svém

Rodinná firma aneb když celá rodina pracuje ve svém

Rodinný podnik byl dříve jistotou zaměstnání, možnost sdílení zkušeností, dědění hodnotných tradic a především pýcha rodu. V současné době to pro někoho stále je snem, pro jiného však noční můra. Ať je to jak chce, je třeba určit jasná pravidla fungování. Ostatně jako v každé jiné firmě. Na co je důležité se zaměřit?

Emoce a profesionalita

Neberte si věci osobně. Dobrá rada, která je však jedna z nejtěžších k realizování. Pro fungování firmy i zdraví rodiny to je však nezbytností. Rozmíšky a spory týkající se rodinných záležitostí nechávejte přede dveřmi. V práci je třeba být profesionálem. Když nastane pracovní problém, nesnažte se jej omlouvat nebo naopak zveličovat, ale řešit. Pokud to totiž neuděláte, může se to opakovat nebo stupňovat. Nebuďte arogantní, ale ani přehnaně starostliví. Na půdě firmy je váš syn, dcera, otec, matka, bratr či sestra zkrátka finančním ředitelem, ekonomem či marketingovou ředitelkou. I když je znáte o něco lépe než je ve firmách běžné. Mějte k sobě navzájem respekt, jen tak to může dobře fungovat.

Pevně dané pravomoce

Měli byste mít jasně a pevně dané, kdo co řeší a za co je zodpovědný. Navzájem si pak nenarušovat pravomoce a hlavně nerozdávat nevyžádané rady (a nebo kritiky). I když mohou být třeba dobře myšlené, nedělá to dobrotu. Navíc to nasedne na rodinné vztahy a je na krizi zaděláno. Kdo má hlavní slovo? Právě v rodinných firmách se může stát, že otec založí firmu, kterou poté předá synovi / dceři, ale do vedení by rád dále zasahoval. V takovém případě však demotivuje nejen nového „vůdce,“ ale vytvoří podhoubí k destabilizaci společnosti. Zaměstnanci, a to i ti rodinní, prostě nebudou vědět kam zajít. Vznikají tak různé kliky, které stojí proti sobě a spekulují. To samé platí pro jednotlivé funkce. Ačkoli je někdo z rodiny ředitelem, měl by do ostatních oborů zasahovat „jen“ v rámci svých pravomocí.

Rozlišujte práci a soukromí

V tomto případě to platí více než v klasickém zaměstnání. Může se stát, že to, co si řeknete v rámci práce, byste si normálně neřekli. Nechávejte proto vše zavřené v kanceláři a jakmile z ní vyjdete, už to neřešte. Také nezatahujte rodinné problémy do chodu firmy a neřešte si v ní osobní spory. V tom vám pomůže, když si jednoduše, ale rázně, vymezíte čas na pracovní a rodinný. Nebavte se o práci u večeře, užívejte si času s rodinou.

Ke všem stejným metrem

Je jasné, že máte někoho „raději“ a s někým se raději příliš nepotkáváte. V žádném případě by to ale nemělo zasahovat do vaší práce, pokud jste součástí jednoho týmu. Na všechny by měly být kladeny stejné nároky, resp. nároky odpovídající jejich funkcím. V rodinném podniku není prostor pro protekci. Vyvolávalo by to zbytečné roztržky a zlou krev. Pokud však někdo nechce být součástí firmy nebo na svou funkci nestačí, mělo by dojít k dohodě, jak k situaci přistoupit. V opačném případě to ohrozí firemní stabilitu uvnitř i vůči jejím zákazníkům.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1