Zdraví pod lupou: Tenisový vs. golfový loket

Zdraví pod lupou: Tenisový vs. golfový loket

Ostře vystřelující bolestí v oblasti lokte o sobě obvykle dává vědět onemocnění zvané tenisový loket. Příčinou je nejčastěji dlouhodobé jednostranné přetěžování loketního kloubu, nebo i jednorázové zatížení neobvyklými pohyby při fyzicky namáhavé práci. V závislosti na tom, které šlachy bolí, se může jednat také o takzvaný golfový loket. Jaké jsou možnosti léčby?

Nemoc písařů

Tenisový loket má také starší pojmenování nemoc či křeč písařů. A není to název bez příčiny. Jde totiž o bolestivé onemocnění šlach a jejich úponů. Ačkoli by se od současného pojmu tenisový loket dalo odvodit, že potrápí hlavně sportovce, není tomu tak. Paradoxně se týká profesí, které vykonávají drobné pohyby rukama – ty, kteří pracují na počítači, osoby vykonávající řemesla, nebo třeba švadleny. K nemoci časem dochází kvůli opakování pravidelných jednostranných pohybů, nejčastěji v oblasti lokte. Protože pohybový aparát našich rukou je celý propojený, potkat nás může i golfový, neboli oštěpařský loket.

Jak poznat golfový a tenisový loket?

Hlavním příznakem je bodavá bolest lokte. Odtud mohou nepříjemné pocity vystřelovat směrem k rameni, nebo naopak do předloktí. Bolest se pochopitelně zhoršuje při zátěži, ať už pohybem, nebo zvedáním těžších předmětů. Na tenisový loket nás upozorní i otok a zteplání. Rozdíl, podle kterého rozeznáváme tenisový loket a golfový loket je v tom, že tenisový bolí na vnější straně lokte, golfový na té vnitřní. Nemoc pak dělíme na akutní a chronickou. Už teď nejspíš tušíte, že tenisový a golfový loket bude běh na dlouho trať…

Chce to klidový režim

Bolest lokte lze řešit více způsoby, a než se přistoupí k práškům na bolest, je dobré zaměřit se na přísný klidový režim. To v podstatě znamená přestat používat ruce. I psaní perem je v takovém případně zátěží! Doporučuje se používat ortézu, která zabrání nutkání hýbat rukama. Musíme si bohužel uvědomit, že k tenisovému lokti jsme nepřišli ze dne na den, a proto i klid a léčba potrvají pár týdnů. Vyplatí se využít více dostupných prostředků a dobře se o sebe starat. Bolest lokte je totiž náročná i psychicky, zejména po pár letech s touto diagnózou.

Kouzlo tejpování

Pokud jste o něm zatím neslyšeli, ale čas od času vás trápí bolesti pohybového aparátu, tuhle metodu vyzkoušejte. Jde o speciální pružné náplasti, které terapeut nalepí poblíž postiženého místa. Ty vytvářejí mírné pnutí, které uleví přetížené oblasti, a pomohou zapojit okolní svaly. Tejpování často využívají sportovci a lidé, kteří mají fyzicky náročnější profesi. Tejpy lze aplikovat na jakoukoli část těla, a hodí se třeba i po úrazech. Vhodné jsou pro všechny věkové skupiny.

Problém moderních povolání

Potíž je, když dochází stále ke stejnému pohybu, který napíná svaly a šlachy na rukou. Samozřejmě mohou být pro ruce náročné i jiné činnosti či sporty, u nich ale nedochází k jednostrannosti. Tenisový či golfový loket se čím dál častěji objevuje u profesí, které zrcadlí moderní dobu. Málokdo se obejde bez počítače, a po pár letech každodenního psaní a klikání se tato stereotypní zátěž může projevit.  Podobnou daň za práci na počítači můžeme zaplatit i v podobě karpálních tunelů (o tomto onemocnění si můžete více přečíst v našem článku Při práci na počítači trpí naše zápěstí). Zkrátka, pokuste se problémům předcházet a nezapomínejte, že pohybový aparát nejsou jen kolena!

Cvičení jako prevence

Zkuste se pravidelně protahovat a procvičovat celé paže a záda, ideálně si nechte poradit od odborníka. Jen ten pozná, které svaly přetěžujete a které by potřebovaly posílit. Protože svaly se pomocí šlach upínají na klouby a kosti, jejich procvičování úzce souvisí s tím, zda nás potrápí bolesti, nebo ne. V žádném případě bychom však neměli cviky provádět přes bolest. Hrozí, že už probíhá akutní fáze onemocnění a zvýšenou zátěží bychom si ještě víc uškodili. Vyzkoušet můžete i vhodnou regeneraci v podobě perličkové lázně či masáže bylinnými přípravky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1