Zdraví pod lupou: Chrapot či ztráta hlasu

Zdraví pod lupou: Chrapot či ztráta hlasu

Stalo se vám někdy, že jste doslova ani nepípli? Málokdo ví, jak se to vůbec může stát a co se v tom krku změní, že v jednu chvíli můžeme mluvit a o pár hodin později nevydáme hlásku. Přečtěte si, jak fungují hlasivky a jak chrapot a škrábání hlavu co nejrychleji vyléčit.

Hlasivky jsou součást dýchacích cest

Obvykle nevíme, že je máme, dokud nás nepostihne ztráta hlasu. Jsou to vazy, nebo chcete-li pomyslná děravá přepážka v hrtanu, kudy prochází vzduch. Ten hlasivky rozechvěje a vzniká zvuk, který dokonale propracovanou souhrou naší vůle a mozku můžeme ovládat. Ale jen do chvíle, dokud hlasivkami vzduch vůbec projít může. Při nachlazení, které doprovází škrábání v krku, chrapot, bolest v krku a další nepříjemné potíže, totiž dýchací cesty vypadají jinak, než když jsme zdraví. Zduří, zarudnou a více se obalí hustým hlenem. To všechno zmenšuje průnik vzduchu hlasivkami, a tím pádem se mění (nebo úplně mizí) i hlas.

Ztráta hlasu je snadnější, než byste čekali

Není to jen vina virózy. Chrapot nás klidně postihne v létě, vlivem klimatizace. Obvykle po delších cestách autem s otevřeným okénkem, nebo po letu letadlem, kde je chladný a suchý vzduch. Samozřejmě mohou hlasivky otéct po dlouhé námaze – třeba, když nahlas prozpíváte celý koncert. Vliv mají i nečistoty, prach, chemické výpary či kouř. To všechno omezuje funkci hlasivek a jediným řešením je čas, klid a kroky, které pomohou hlasivkám ulevit.

Účinná i příjemná inhalace

Veškeré pastilky na cucání, sirupy nebo kloktání určitě nejsou špatná věc, ale protože se hlasivky nacházejí v místě, kam se nic z toho nemůže dostat (po spolknutí putují do žaludku), nemají na ně účinek. Užívat můžeme vitamín C a vitamín D, které přispívají k posílení imunity a lépe se daří s nemocí bojovat. Na hlasivky samotné ale platí inhalace. Pára, kterou vdechujeme, se skutečně dostane až do dýchacích cest, a navíc pomáhá uvolnit ucpaný nos. Inhalovat můžeme odvar z bylinek. Tymián, šalvěj, mateřídouška, heřmánek, eukalyptus či oregano mají antiseptické účinky, jejich silice působí hojivě, a bezesporu je to i velmi příjemná voňavá záležitost pro všechny smysly. Inhalujeme nejméně 3x denně po dobu 10 minut s hlavou zakrytou ručníkem. Pozor na příliš horký odvar, jehož pára nás může popálit!

Ticho a klid jsou zadarmo, přesto chrapot léčí nejlíp

Chce to hlavně trpělivost. Jak se otok hlasivek a bolest v krku objevily, tak také zmizí. Neexistuje léčba, která by situaci vyřešila za hodinu. Důležité je hlasivky vůbec nenamáhat mluvením (ani šeptáním!), snažit se doma zvlhčovat vzduch, užívat vitamíny a dopřát si klid. Protože škrábání v krku a nachlazení nejčastěji způsobují viry, neexistuje lék. Volně dostupné přípravky pouze zmírňují projevy. Ztráta hlasu a štěkavý kašel vypadá děsivě zejména u dětí, kde se musíme mít na pozoru – dýchací cesty jim mohou otéct mnohem rychleji a může dojít k problémům s dýcháním.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1