Proč znát svá chodidla? Jsou těmi, kdo nás nese!

Proč znát svá chodidla? Jsou těmi, kdo nás nese!

Na chodidlech leží váha celého našeho těla. Přesto si jejich důležitost ne každý uvědomuje, a tak je často zanedbáváme. Pokud jim pozornost věnujete, můžete se vyhnout nepříjemným bolestem nebo různým zdravotním nepříjemnostem.

Chodidla: Mapa našeho těla

Celá naše chodidla jsou pokrytá reflexními body. To z nich činí jakousi mapu našeho těla. Dokonce s jejich pomocí můžeme objevit různé zdravotní potíže dříve, než se začnou projevovat naplno. Milovníci akupunktury a reflexní terapie chodidla vnímají jako bránu k celkovému zdraví. Pokud je určitá oblast přecitlivělá (bolavá i na jemný dotek), ukazuje právě na obtíže v těle. Kromě toho pravidelná masáž nohou pomáhá odplavovat dopady stresu, ulevuje tělu a nabuzuje pocit pohody.

Palec ukazuje na hlavu, otlaky na játra

Podle akupresurních technik palec „zastupuje“ oblast šíje, krku a hlavy. Masáží této části můžete oddálit nachlazení, ale také nepříjemné bolesti za krkem třeba z důvodu dlouhého koukání do počítače. Plísně na nohou, mozoly, otlaky nebo nejrůznější defekty na chodidlech vedoucí k bolesti či pálení mohou rovněž signalizovat potíže s játry. Kromě toho bolest či pálení chodidel nejčastěji postihuje sportovce, běžce, ženy milující chůzi na vysokých podpatcích nebo ty, co většinu dne stojí.

Bolest chodidel: Problém (nejen) sportovců

Bolest chodidel vás může doprovázet od samotného rána. Znepříjemňuje chůzi na boso a pocítíte ji například ve chvíli, kdy vyrazíte běhat nebo se budete zvedat na špičky. Jednat se může o klasické přetížení, ale také zánět nožní fascie neboli plantární fasciitis. Jedná se o tenký šlachovitý útvar na spodní straně chodidla, který se táhne od patní kosti až k prstům u nohou. Jeho úkolem je podpora nožní klenby. Tato část chodidla je velmi zatěžována a vede ke špatné chůzi, přenášení zátěže na zdravou nohu a následně i bolest zad z důvodu špatného postavení těla.

Bolest chodidel: Nejčastější důvody

Nejčastějšími důvody vzniku zánětu je nejen intenzivní sportování (zejména dlouhé běhy), ale také nadváha, pozdní fáze těhotenství, práce ve stoje, vady chodidla jako je plochá noha nebo vysoká nožní klenba, nebo nevhodná obuv. I když vás žádné akutní potíže netrápí, je třeba k chodidlům přistupovat s péčí preventivně.

Proč bolest chodidel souvisí s bolestí zad?

Pokud chodidlo bolí, nejčastěji se této bolesti snažíme vyhnout, ulevit si a odlehčit zátěž. Běžná chůze se vzhledem k bolesti změní v kulhání, čímž dochází ke zvýšení zátěže kolen, kyčlí i kotníků. Nepřirozeným „kroucením se“ měníme postavení těla a přetěžujeme určité partie, což následně vede k bolesti zad. Neřeší-li se problém chodidel, často se může bolest zad stát chronickou. Masáže zad potom nezabírají, protože problém leží úplně jinde. Své tělo musíme nést od chodidel.

Jak o bolavá chodidla pečovat?

  • Je dobré nohy masírovat, uvolňovat svaly a vazy, mobilizovat klouby nohy. Také protahovat svaly chodidla i nártu, tedy flexory i extenzory, a udržovat dobrý pohybový rozsah v kotníku a pružnou achilovku.
  • Bolesti předejdete také ledováním a vhodným cvičením.
  • Vhodným ošetřením je také léčba fascií pomocí tzv. rollerů neboli masírovacích válců.
  • Nárazově může být řešením ortopedická vložka do bot, avšak z dlouhodobého hlediska se problém spíš prohloubí, neboť jej nejen neřešíme, ale ještě zintenzivňujeme nesprávné postavení těla.
  • Zkusit můžete také tejpování chodidel. Zejména v případě, čeká-li vás nějaký sportovní výkon.

Jak dále o svá chodidla pečovat a proč, se můžete dozvědět i v našich předchozích článcích: Zdravá chodidla pomohou i s bolestí páteře nebo Vyzrajte na bolesti chodidel.   

Cvičení na uvolnění chodidel

https://www.youtube.com/watch?v=3HN3OuoQ_2c

https://www.youtube.com/watch?v=5AvYU24N76Y

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1